fbpx
skip to Main Content
Zinc Metal

Zinc

Zinc: cum colectăm un metal neferos

 • Orice obiect confecționat din metal poate fi reciclat. Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Pentru a îți da seama în ce categorie se încadrează folosește un magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magnetul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
 • Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel, etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve și doze pentru băuturi.
 • Cel mai frecvent și valoros material reciclabil e aluminiul. Acesta se găsește sub forma dozelor de băuturi răcoritoare, bere, energizante, a flacoanelor cu aerosoli de parfum sau deodorant.

Nu se pot recicla:

 • Recipientele metalice care nu au fost golite de conținut
 • Recipientele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu solvenți sau alte substanțe periculoase
 • Folia metalizată de la diverse alimente, cum este cea de ciocolată sau de chips-uri

Cum se reciclează metalul și aluminiul?

Deoarece sortarea în containerele dedicate nu este făcută întotdeauna corespunzător, de obicei la centrele specializate se mai face și o sortare manuală, și apoi una mecanică, ce utilizează un electromagnet, pentru a separa metalele feroase de cele neferoase. Fiecare categorie de metal este separată pe categorii: zinc, oțel, aluminiu etc.

Pentru ca procesul de separare să fie mai facil, în majoritatea cazurilor metalul se reciclează în aceleași containere cu plasticul. Ele sunt apoi alese la stațiile de sortare.

Deșeurile din zinc sau alt metal trebuie colectate pe categorii de metale și duse la centrele de valorificare specializate, unde sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte.

Ca reguli generale, este de dorit ca metalele feroase să aibă un grad minim de rugină, aluminiul să fie separat de alte componente metalice (șuruburi, nituri, capace, etc.), să fie clătit de resturi lichide sau alimentare și aplatizat, pentru a ocupa cât mai puțin loc. De asemenea, tuburile de aluminiu cu aerosoli trebuie golite complet înainte de a fi trimise spre reciclare, și pentru evitarea eliberării în atmosferă a aerosolilor, nu trebuie găurite sau aplatizate.

Știați că…

 • Aluminiul poate fi reciclat fără a pierde din calitate, este reciclabil 100% și poate fi revalorificat la nesfârșit?
 • Din cantitatea de fier și oțel de 11 milioane produsă anual, doar 70 la sută este recuperată. Iar din restul de 30%, două treimi ajung în gropile de gunoi?
 • Fiecare tonă de oțel reciclat poate salva 1,5 tone de minereu de fier , 0,5 tone de cărbune, 40% din apa folosită în producție, 75% din energia necesară pentru a produce oțel din materia primă, 1,28 tone de deșeuri solide, reducerea emisiilor în atmosferă cu 86% și reducerea poluării apei cu 76%?
 • Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză de aluminiu pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului?
 • Reciclarea aluminiului economisește 90% din energia necesară producției, dacă este folosit în procesul de producție în locul materiilor prime?
 • Reciclând 1 tonă de aluminiu, nu se mai emit în atmosferă 9 tone de CO2? Adică o cantitate echivalentă cu a conduce 40.000 km cu mașina.
 • Dozele de aluminiu sunt probabil cele mai reciclate obiecte, deși sunt reciclate și alte obiecte din aluminiu, cum sunt ramele de ferestre din aluminiu?
 • Reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru 3 ore.
 • Dacă sunt aruncate în natură sau depozitate la groapa de gunoi, dozele de aluminiu se degradează în 500 de ani sau mai mult?
 • Sunt peste 80 de miliarde de doze de aluminiu care se folosesc anual la nivel mondial?
 • Prin reciclarea aluminiului se utilizează doar 5% din energia necesară pentru producerea de metal nou din minereu, și sunt produse doar 5% din emisiile de dioxid de carbon?

Clipuri video

Cum se desfășoară procesul de valorificare a metalului la Eco Bihor, o companie din Oradea

Procesul de reciclare a aluminiului, prezentat de cei de la everycancounts.ro

Cum se poate transforma o conservă goală într-o vază de flori

…sau într-un felinar

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.


Surse:

https://www.colectaredeseuri.ro/reciclare-metale-neferoase/

https://www.colectaredeseuri.ro/reciclare-fier-vechi/

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top