fbpx
skip to Main Content
Vopsea

Vopsea

Cum se colectează?

Vopseaua se colectează în containerul cu deșeuri periculoase, deoarece conține substanțe chimice și poate fi inflamabilă. Vopseaua trebuie eliminată profesional fiind prelucrată special în vederea eliminării, dacă nu mai poate fi folosită. Vopseaua este de mai multe tipuri, în funcție de componența, iar procesele de reciclare sunt diferite.

Ce poți face ca vopseaua să reziste mai mult?

  • Nu ține recipientul deschis foarte mult timp.
  • Atunci când nu o mai folosești, asigură-te că ai pus capacul bine și nu poate intra aerul.
  • Depoziteaz-o într-un loc uscat și răcoros.

Aici poți găsi puncte de colectare pentru vopsea: https://localizare.hartareciclarii.ro/?material=Vopsea

Cum se reciclează?

Vopseaua pe bază de ulei nu poate fi reciclată în altă vopsea. Aceasta poate fi utilizată prin amestecare cu combustibilul, pentru a fi de folos în procesul de ardere în crearea energiei. [1] Vopseaua pe bază de apă poate fi reamestecată cu altă vopsea sau se poate reprocesa. Reamestecarea presupune combinarea mai multor vopsele pentru a rezulta o culoare nouă. Reprocesarea înseamnă separarea vopselei de culoare, filtrarea de impurități sau de părți solide, amestecarea cu o vopsea nouă și adăugarea unui pigment pentru a obține o culoare nouă. [2]   Vopseaua poate fi reciclată și în alte produse, precum cimentul.

Cum poți reutiliza vopseaua?

În cazul în care nu îți mai folosește și nici nu ai vreun proiect creativ în plan, sfatul nostru este să o donezi către un ONG care se ocupă cu proiecte sociale, la biserică sau la școli și grădinițe din mediul rural. Acestea se pot ocupa să vopsească obiecte din incintă, evitând astfel să mai cumpere alta.

 Știai că…

  • Utilizarea a 5 litri de vopsea reciclată în locul achiziționării unei vopsele noi salvează 100 de kw/oră de energie și 115 kilograme de dioxid de carbon din aer. [2]

Clipuri video:

Paint Recycling & Disposal: https://www.youtube.com/watch?v=VDU2gif1lbs

CQ Paint Recycle: https://www.youtube.com/watch?v=yR60Yp736Do

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

Surse

[1] https://www.productcare.org/about/blog/how-is-paint-recycled/

[2] https://earth911.com/recycling-guide/how-to-recycle-paint/

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top