fbpx
skip to Main Content

Ulei auto

Cum colectăm uleiul auto folosit?

  • Uleiul de motor este colectat, în general, de service-urile unde șoferii merg să își facă revizia periodică și să schimbe filtrele și uleiul.
  • Dacă ești decis să schimbi singur uleiul, asigură-te că îl colectezi pe tot. Pentru mai multă siguranță, așează o prelată zona de lucru. Poziționează un recipient adecvat deasupra prelatei și sub motor pentru a colecta uleiul pe măsură ce se scurge.
  • Golește filtrul de ulei: începe prin a face un mic orificiu în cupola filtrului și lasă-l să se scurgă bine în același recipient în care ai colectat uleiul care s-a scurs. Sigilează apoi filtrul într-o pungă. Chiar și după ce l-ai scurs, acesta poate conține în continuare ulei care poate fi reciclat.
  • Când ai terminat, poate fi necesar să transferi uleiul într-un alt recipient pentru depozitare și transport. Recipientul în care a venit uleiul ar fi cel mai bun mod de stocare.
  • Odată ce uleiul uzat a fost depozitat corespunzător, închide capacul și păstrează recipientul într-un loc răcoros, uscat, departe de căldura, lumina soarelui, copii și animale de companie.

Nu se reciclează:

  • Uleiul auto care a fost amestecat cu alte fluide (lichid de spălare, benzină, apă, antigel, lichid de frână etc.)

Cum se reciclează?

Uleiul auto uzat poate fi dus la centrele autorizate de colectare. Acestea pot fi magazinele de piese auto sau service-urile care acceptă pentru reciclare uleiul de motor și filtrele de ulei folosite.

Uleiul uzat poate fi transformat în combustibil pentru încălzirea locuințelor sau poate fi ars în centrale electrice pentru a genera electricitate. Totodată, uleiul uzat poate fi materie primă pentru industria de rafinare și cea petrochimică. În plus, filtrele de ulei uzate conțin fier reutilizabil. După ce uleiul auto este recuperat, acesta este curățat de impurități și poate fi folosit din nou.

Știați că:

  • Uleiul de motor nu se uzează – doar se murdărește. Așadar, reciclarea să economisește o resursă valoroasă.
  • Din 4 litri de ulei auto uzat se pot produce 2,5 litri de ulei lubrifiant. Pentru a produce aceeași cantitate de ulei lubrifiant, sunt necesari 42 de litri de petrol brut.
  • Cu 8 litri de ulei auto uzat se poate genera suficientă electricitate pentru a alimenta o gospodărie pentru 24 de ore.
  • Peste 700 de milioane de litri de ulei uzat sunt aruncați în mod necorespunzător în fiecare an.

Video:

Don’t Toss That Used Motor Oil!

How to Recycle Used Motor Oil

How to Recycle Used Oil and Other Fluids From Your Car, Truck or SUV

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

Surse:

Reciclare ulei auto uzat și ulei de gătit

Managing, Reusing, and Recycling Used Oil | US EPA

https://www.mobil.com/en/lubricants/for-personal-vehicles/auto-care/all-about-oil/used-motor-oil-recycling

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top