Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Ulei alimentar uzat
Cum colectăm ulei alimentar uzat
- Strângeți uleiul într-un recipient de metal, plastic sau sticlă, strecurându-l de resturile alimentare printr-o sită.
- După ce ați gătit, lăsați uleiul folosit să se răcească. Între timp, puteți pregăti un recipient în care să-l colectați. Vă recomandăm să folosiți sticle de plastic de 2 sau 5 litri, deoarece sunt mai ușor de transportat și poate fi evitată spargerea lor.
- Uleiul trebuie lăsat să se răcească, deoarece fierbinte poate provoca arsuri grave dacă, din neatenție, ajunge pe piele. În al doilea rând, ar putea provoca topirea sticlelor de plastic. După ce uleiul s-a răcit, cu ajutorul unei pâlnii, turnați-l cu grijă în sticlă. În cazul în care nu aveți la îndemână nicio pâlnie, realizați dumneavoastră una. Este simplu: tăiați partea superioară a unei sticle (mai mici decât cea în care doriți să colectați uleiul), scoateți capacul și este gata – aveți o pâlnie numai bună de folosit.
- După colectarea uleiului, acesta trebuie transportat la un centru de colectare, urmând ca de acolo să ajungă la o firmă de reciclare.
- Reutilizarea uleiului de gătit depinde de mai mulți factori, inclusiv de temperatură, timp și scop. Filtrați întotdeauna resturile alimentare, nu amestecați diferite uleiuri și țineți temperatura de gătire sub 190 de grade Celsius pentru a reduce riscul ca uleiul să devină periculos pentru utilizare.
- Ca o regulă de bază, grăsimile și proteinele animale de orice fel nu ar trebui să fie compostate deoarece grămezile cu compost nu ajung să devină suficient de calde pentru a descompune grăsimile animale, creând potențial de dezvoltare a mucegaiurilor. Cel mai sigur e să eliminați grăsimile din compost.
Nu se pot recicla:
• uleiul uzat amestecat cu apă sau uleiuri minerale, ulei de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri, deoarece nu mai poate fi reciclat.
• mai multe tipuri de ulei vegetal amestecate în același recipient (ex. floarea soarelui, cocos, palmier, etc), fiindcă sunt mai dificil de reciclat!
Știați că…
• Dacă 10% din populaţia orașului Bucureşti colectează într-un an 2 litri de ulei alimentar uzat, se evită deversarea în natură (apă, sol) și respectiv poluarea acesteia cu 134 de tone de ulei alimentar uzat?
• Dintr-un litru de ulei uzat se obțin 900 ml de biodiesel?
• 1 litru de ulei alimentar uzat aruncat la gunoi poluează 1 milion litri de apă?
• Uleiul alimentar uzat poate fi transformat în:
– săpun natural?
– combustibil biodiesel?
-decofrant (produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje. Facilitează desprinderea și prelungește durata de viață a cofrajelor din lemn și metal);
-soluții de curățare?
Clipuri video
Cum se pot recicla grăsimile și uleiul
Cum poate fi obținut biodisel din ulei de gătit uzat
Uleiul alimentar uzat – pericol pentru mediu
Reportaj Prima TV – Cum colectăm uleiul uzat:
Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Surse:
http://uleiosul.com/ce-facem/
http://sigurec.ro/ro/campanii/colecteaza-ulei-alimentar-uzat-cu-sigurec-si-castiga-premii.html
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.