skip to Main Content

Telefoane mobile

Cum colectăm DEEE-urile mici (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice mici)

 • Un deșeu de tip DEEE este reciclabil dacă întrunește cel puțin una din următoarele cerințe:
  – Se introduce în priză
  – Utilizează baterii
  – Necesită încărcare
  – Are o imagine cu o pubelă pe roți tăiată cu un “X” ( (vezi mai jos)

 

 • De multe ori, magazinele care vând produse electrocasnice colectează produsul vechi la livrarea celui nou – în special articole mai mari, cum ar fi televizoarele, frigiderele și congelatoarele.
 • În cazul în care nu există opțiunea predării aparatului vechi la livrarea celui nou, DEEE-urile pot fi transportate la centre de colectare specializate (care există fie în magazine – pentru baterii sau electrocasnice mici – ex. Ecotic), fie se poate solicita colectarea de acasă a DEEE-urilor, telefonic sau prin intermediul website-urilor disponibile clienților (ex.: Rorec). Se va întreba colectorul care este cantitatea minimă pentru care se face colectarea de la domiciliu/sediu.
 • Înainte de a preda anumite DEEE-uri (ex. telefoane mobile, tablete, laptop-uri, televizoare smart), este indicat să fie șterse de pe ele datele cu caracter personal, pentru a nu risca să ajungă cunoscute și folosite de alte persoane.
 • Dacă deținem DEEE care nu ne mai folosesc, dar mai sunt încă funcționale, cea mai indicată destinație a acestora este donarea către organizații caritabile, care le recondiționează și le donează ulterior unor categorii sociale defavorizate. În București poți preda deșeurile pentru reutilizare către: Buybackmobile (Telefoane mobile) , Asociatia Samu Social (Telefoane mobile funcționale, dar și îmbrăcăminte, încălțăminte, pături), Magazinul Social Exchange, Palatul Vechiturilor (articole de uz casnic, bijuterii/accesorii, genți, decorațiuni, sisteme de iluminat, cărți, CD/DVD/discuri de vinil, mobilier, obiecte de artă).

Nu se pot recicla:

 • Tuburile catodice ale televizoarelor vechi (acestea se depozitează)
 • Unele substanțe periculoase existente în interiorul DEEE
 • Unele componente de DEEE

*Becurile, neoanele si bateriile se recicleaza separate de DEEE

Cum se reciclează DEEE?

După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și reciclare. Procesul de tratare include mai multe activităţi de natură fizică (dezmembrare / tăiere, sustragerea substanţelor nocive din componenţa unor DEEE prin anumite metode) din care rezultă componente (cabluri, motoare, plăci circuite imprimate) şi materiale (sticlă, plastic, metal etc.) ce vor fi supuse ulterior, în funcţie de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări şi/sau neutralizări şi eliminări nepoluante. În cele din urmă, după neutralizarea substanţelor periculoase în vederea eliminării nepoluante, rezultă, din procese tehnologice minuţios organizate, materiile prime secundare pentru reintroducerea acestora în circuitul economic (ex: producţia unor bunuri). [1]

Știați că

 • Deșeurile electronice conțin aur, argint și alte materiale prețioase?

Clipuri video

Prezentarea atelierului social de recondiționare, reciclare computere – Ateliere fară Frontiere

Drumul deşeurilor electrice după colectarea selectivă

Procesul de reciclare al DEEE-urilor, prezentat de cei de la Recycle Now: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=RaKLgovVkJQ

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

[1] Sursa: https://www.rorec.ro/recicleaza-cu-noi/de-ce-cum-ce-colectam/

Back To Top