fbpx
skip to Main Content

Medicamente

Cum se colectează

Toate tipurile de medicamente sunt deșeuri periculoase, de aceea trebuie colectate separat și NU trebuie aruncate la gunoi, în toaletă sau în chiuvetă după perioada de expirare. Medicamentele pot fi duse la orice spital public și privat sau la dispensarele din localitățile fără spital în vederea eliminării finale, prin incinerare.

Medicamentele expirate trebuie colectate pentru a nu contamina solul și pânza freatică, în primul rând, pentru că dăunează sănătății noastre și în al doilea rând, pentru că are efecte dăunătoare pentru plante și animale. Medicamentele pot provoca daune ecologice, deoarece sistemele de filtrare a apei nu sunt eficiente în eliminarea substanțelor nocive.

Spitalele vor asigura colectarea separată a medicamentelor expirate în patru categorii distincte:

  1. deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
  2. deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
  3. deșeuri de medicamente aflate în stare lichidă care sunt conținute într-un recipient cu potențial înțepător (fiole din sticlă, seringi pre-umplute cu reziduu de medicament sau goale)
  4. deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (spray-uri).

ATENȚIE!

Medicamentele pentru chimioterapie (citotoxice și citostatice) au un grad ridicat de periculozitate, putând provoca efecte adverse grave chiar dacă sunt atinse.

Cum poți păstra medicamentele într-o stare bună până expiră?

Acestea trebuie depozitate și păstrate în condițiile recomandate pe prospectul fiecărui medicament. Medicamentele trebuie păstrat de obicei într-un loc răcoros, ferit de lumină și umiditate, de aceea evită să le depozitezi în baie. [1] Aceste își pot pierde eficiența sau pot deveni periculoase dacă sunt depozitate incorect.

Când trebuie eliminate medicamentele?

– atunci când au expirat sau atunci când este menționat pe ambalaj să fie folosite o anumită perioadă de timp (exemplu: picăturile oftalmologice care nu mai trebuie folosite după 28 de zile);

– când nu se știe data de expirare, dacă ambalajul a fost tăiat;

– când se modifică consistența, culoarea, mirosul [2]

Pe site-ul nostru veți găsi articolul despre medicamentele expirate care include o sinteză a informațiilor pe această temă.

Cum se reciclează

Medicamentele expirate sau neconforme standardelor se incinerează de firmele specializate printr-o incinerare ecologică la temperaturi de peste 850°C. Aceste incineratoare dispun de sisteme de filtrare și monitorizare a gazelor eliminate, pentru a proteja mediul.

Donarea medicamentelor neutilizate

Medicamentele sigilate sau ambalate în doze individuale (care nu sunt expirate) pot fi preluate, colectate și redistribuite de anumite organizații, grupuri sau cabinete medicale. [2]

Știați că:

  • În România, deși nu există statistici oficiale pe tema asta, se estimează că aproximativ 1.500 tone de medicamente ajung necontrolat, anual, în sistemele de canalizare sau la groapa de gunoi. Acesta este o estimare a organizațiilor din industria farmaceutică.
  • 80% dintre francezi au declarat că au colectat şi au predat în farmacii medicamentele pe care nu le utilizau, conform Cyclamed. Cantităţile colectate în 2016 au fost de aprovimativ 12.000 tone, echivalentul a 181 grame pe locuitor. Mai mult, acestea sunt valorificate în scop energetic, asigurând iluminarea şi încălzirea pentru 7000 de locuinţe.
  • În Germania, Italia, Portugalia şi Ungaria predarea medicamentelor expirate la farmacii sau la medicii de familie este obligatorie. De asemenea, în SUA există reglementări precise, mai ales în contextul îngrijorător în care geologii au examinat 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80% conţineau urme de substanţe medicamentoase.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit, Birou Eco și Regenesis.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top