Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Geamuri, polistiren, PVC (rame termopan)
Cum se colectează?
Polistirenul este unul dintre cele mai răspândite materiale, mai ales pentru produsele de unică folosință, fiind foarte greu de reciclat. Îl găsești pe ambalaje cu codul PS. În acest moment, în România, nu există foarte mulți colectori, fiind un material cu o valoare foarte scăzută. Acesta ajunge de cele mai multe ori la groapa de gunoi.
PVC sau clorura de polivinil este un alt tip de plastic, însă care nu poate fi valorificat în România. Costurile de procesare sunt ridicate, însă produsul final nu are o calitate bună. Din acest material sunt construite profilele pentru geamurile termopan, unele dintre cele mai răspândite tipuri de ferestre. [1]
Caută AICI punctele de colectare pentru aceste materiale pe Harta Reciclării.
În București, URBAN SA colectează separat polistiren în sectorul 6. Aici găsești mai multe detalii.
Cum se reciclează?
Mai întâi se sortează, apoi se macină pentru se separa părțile de cauciuc și metal de cele de plastic. Apoi este transformat în granule de aceeași mărime, însă în această etapă încă se mai găsește cauciuc. Granulele sunt spălate, iar părțile de cauciuc se ridică la suprafață. Ulterior, un jet de aer suflă cauciucul care mai există alături de o lumină ultra violetă care separă granulele albe de celelalte. Ultimul pas este cel de micronizare, adică transformarea într-o pudră fină.
Știai că…
- PVC-ul a fost descoperit din greșeală, nu doar o dată, ci de două ori, prima dată în 1835 de Henri Victor Reno și a doua oară în 1872 de Eugene Baumann? [2]
- Polistirenul este toxic atunci când este încălzit?
- Polistirenul este făcut cu ajutorul petrolului?
- Polistirenul și PVC-ul nu sunt biodegradabile, ci se descompun în bucăți mici de-a lungul timpului?
- Polistirenul este al cincilea cel mai mare poluator de deșeuri? [3]
Clipuri video:
UPVC Window Plastics Recycling Facility | Eurocell UPVC: https://www.youtube.com/watch?v=QPok-5Jer1g
Recycling Polystyrene. Plastic Forming: https://www.youtube.com/watch?v=NefRPyMegXs
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
joi 10 feb sed 3.5%, sharing, Monday, happy hour
Surse:
[1] http://presamil.ro/plastic-polistiren-pvc-hartie-cum-reciclam/ [2] https://www.ruvitex.com/interesting-facts-may-not-know-pvc/ [3] https://sites.google.com/a/hightechhigh.org/aidan-sterk-s-digital-portfolio/home/10th-grade/10th-grade-chemistry-and-math/tragedies-of-the-environment/20-facts-on-polystyrenePentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.