skip to Main Content

Deșeuri organice (deșeuri vegetale, resturi alimentare)

CUM COLECTĂM DEȘEURILE ORGANICE

Deșeurile organice generate în gospodării se vor colecta separat de deșeurile reciclabile (hârtie-carton, plastic, sticlă, metale, etc.), precum și de deșeurile menajere reziduale.

Produsele alimentare excedentare și neexpirate se vor dona, pe cât posibil, unor centre de copii, cămine de bătrâni, persoane aflate în dificultate sau  vor fi direcționate către adăposturi de animale. De asemenea, pot fi direcționate către organizații de caritate pentru a fi distribuite către locațiile menționate anterior.

Resturile organice vegetale se pot composta în curtea casei, într-un colț amenajat special, sau la grădini urbane comunitare. Dacă nu este posibilă niciuna din aceste variante, se vor preda salubristului ca „fracție umedă”.

În cazul în care deșeurile vegetale se compostează în curtea casei, se va încerca amestecarea resturilor „verzi” (coji de legume, pulpă fructe) cu cele ”uscate” (frunze și flori veștejite), asigurându-se astfel un echilibru al nutrienților compostului (azot, fosfor, potasiu).

Compostul obținut după câteva luni de la colectare se poate folosi ca îngrășământ în grădina proprie sau cea comunitară.

Nu se pot recicla:

  • Șervețelele umede
  • Batistele din hârtie
  • Alimente lichide (ex. lapte)
  • Resturi vegetale afectate de dăunători (pot afecta calitatea compostului)

Cum se reciclează deșeurile organice?

Digestia aerobă – cu sprijinul oxigenului (compostarea): deșeurile vegetale provenite din gospodării sunt amestecate cu deșeurile vegetale provenite de la spațiile verzi, tocate și lăsate la compostat într-un „tunel” timp de 2-4 săptămâni. În acest interval, temperatura din interiorul tunelului ajunge până la 70 grade Celsius, distrugând microorganismele dăunătoare. După alte 1-3 luni (procesul de compostarea poate dura și până la 6-7 luni în funcție de timpul de descompunere al anumitor deșeuri, nivelul de ventilație, umiditate și alți factori care influențează procesul), timp în care compostul este aerisit și vânturat, poate fi utilizat ca fertilizator în parcuri, plantații sau grădini.

Digestia anaerobă – fără sprijinul oxigenului: procesul folosește microorganismele apărute în mod natural pentru a descompune materia organică în îngrășământ, producând de asemenea și biogaz. Biogazul este transformat în electricitate și căldură. Din  materia organică descompusă se obține un fertilizator utilizat în agricultură.

Știați că?

  • Un camion de deșeuri organice poate genera energie care să alimenteze 20.000 TV timp de 1 oră[1].

  • Risipa de alimente din România reprezintă o problemă socială majoră: aruncăm anual cca 250 kg de alimente/locuitor (peste media europeană), în timp ce 4,74 milioane de persoane (un sfert din populația României) trăiesc la limita sărăciei şi au dificultăţi în asigurarea hranei[2].
  • Compostul este o alternativă ecologică și sustenabilă la îngrășămintele chimice folosite în agricultură.

 

Clipuri video

Cum sunt reciclate deșeurile organice prin compostare

 

Procesul de compostare prin digestie anaerobă

 

Stația de compost organic a companiei ECO BIHOR

Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.

[1] Sursa: https://www.recyclenow.com

[2] Sursa: http://foodwaste.ro/despre-noi/

Back To Top