fbpx
skip to Main Content

Azbest

Azbestul este un mineral silicat fibros, ale cărui fibre pot fi separate în fire subțiri și durabile. Materialul a fost utilizat pe scară largă în multe industrii, deoarece fibrele sale izolează foarte bine (sunt rezistente la căldură, la incendii, la produse chimice și nu conduc electricitatea).

Poate deveni un material foarte periculos pentru sănătate, fiind considerat cancerigen, în momentul în care fibrele de azbest sunt afectate de diferite acțiuni precum tăiere, găurire, șlefuire, rupere etc.

În prezent, azbestul este utilizat cât mai puțin posibil, întrucât sunt disponibile alternative mai puțin periculoase. Acesta poate fi în continuare găsit în anumite clădiri mai vechi, fiind însă îndepărtat în cazul în care se efectuează lucrări de renovare. Inhalarea fibrelor de azbest poate duce la diferite afecțiuni pulmonare periculoase, inclusiv mezoteliom și cancer pulmonar.

Azbestul poat fi găsit în mai multe forme, cele mai uzuale fiind: stratul de ciment, cartonul cu azbest, hârtia folosită ca izolație în jurul sobelor și coșurilor, țevile de abur, boilerele și furnalele, unele vopseluri texturate și nu numai.

În general, materialele în stare bună nu sunt periculoase. Verificați materialele în mod regulat dacă suspectați că pot conține azbest. Nu le atingeți dar verificați dacă există semne de deteriorare; dacă materialul este întreg și neperturbat, limitați accesul în zona respectivă și evitați atingerea lor. Dacă acesta prezintă urme de deteriorare, sau doriți să-l eliminați oricum, repararea sau demontarea azbestului trebuie făcută de un profesionist.

Cum se colectează?

În cazul deșeurilor cu conținut de azbest, în România, există doar două depozite de deșeuri periculoase care asigură servicii pentru terți. Acestea acoperă activități complexe de management al deșeurilor ce includ preluare, transport, depozitare temporară sau finală, prelucrare etc.

Manipularea și lucrul cu aceste materiale periculoase se face numai urmând normele și regulile stabilite de către legislația din România și Uniunea Europeană, care pot fi accesate aici: http://apmvl-old.anpm.ro/upload/27902_Ghid%20Azbest.pdf

 

Cum se reciclează?

În prezent, reciclarea deșeurilor care conțin azbest este interzisă prin lege, datorită toxicității și periculozității materialului. În majoritatea țărilor, azbestul este de obicei eliminat în depozitele de deșeuri periculoase.

 

Cum se îndepărtează?
Produsele cu fibre de azbest trebuie eliminate de către specialiști calificați (cu dovada expertizei).

  • Lucrătorii trebuie să poarte costum de protecție, protecție respiratorie, mănuși, ochelari, pantofi de lucru.
  • În timpul lucrărilor, trebuie să se elimine cât mai mult producerea prafului, produsul fiind umezit cu un agent de legare.
  • Produsele din azbest trebuie să fie ambalate etanș  înainte de a fi transportate. Pentru aceasta se folosesc de obicei saci mari sau pelicule speciale rezistente la rupere. Alternativ, pot fi utilizate containere speciale.
  • Sunt necesare o autorizație de transport, dovada eliminării și o foaie de deșeuri. Acestea trebuie etichetate ferm ca deșeuri special periculoase.

 

VIDEO:

Pericolele expunerii: Asbestos

Cum lucrăm în siguranță cu azbest: Working safely with asbestos.

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
_________________________________

Surse:

Sănătate și securitate: Azbest – SAMANCTA

Colectarea si depozitarea deseurilor din azbest (pulberi, fibre, rebuturi) | Normă – Lege5.ro

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top