fbpx
skip to Main Content
știați Că Hârtia

Știați că hârtia…

 • O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi?
 • Procesul de reciclare al hârtiei generează cu 70% mai puţină poluare decât producerea hârtiei din materie primă?
 • Sub forme diferite, hârtia ocupă aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem?
 • Cu tehnologiile actuale, hârtia poate fi reciclată de 4 – 6 ori? Cu fiecare reciclare, fibra de celuloză își pierde din calitate și ajunge traptat să nu mai poată fi utilizată.
 • O fabrică producătoare de hârtie folosește cu 40% mai puțină energie dacă utilizează hârtie reciclată? În locul fibrei de celuloză poate fi folosită hârtie reciclată, pentru a scădea impactul asupra planetei.
 • Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie?
 • Pentru a compensa pierderea de copaci din ultimul deceniu, ar trebui ca fiecare persoană de pe Pământ să planteze 2 copaci pe an şi să-i îngrijească timp de 10 ani? Adoptă un copac se poate ocupa de acest lucru pentru tine.
 • Producerea hârtiei din lemn consumă mai multe resurse decât producerea hârtiei din deșeuri? Spre exemplu, o tonă de hârtie reciclată poate economisi 3200 litri de apă, 380 KWh energie electrică, 17 de copaci de vârsta de 20 de ani și evită eliberarea în atmosfera a aproape 850 grame de dioxid de carbon?

Un angajat obişnuit ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă ce poate fi recuperată?

 • Reciclarea hârtiei se justifică economic, chiar dacă un top de hârtie reciclată este mai scumpă decât hârtia obişnuită, deoarece:
  – se fac economii la costul serviciului de salubrizare, deoarece nu mai există costuri de depozitare în gropile de gunoi sau de ardere a deșeurilor de hârtie în incineratoare;
  – asigură locuri de muncă pe măsură ce managementul deşeurilor, inclusiv colectarea hârtiei, devine o industrie din ce în ce mai puternică. Pentru fiecare 15.000 tone de ziare reciclate anual, sunt create 30 de posturi pentru colectarea hârtiei, alte 40 de posturi pentru procesarea ei și 75 pentru fabricarea hârtiei de ziar.
 • Hârtia are nevoie de aproximativ 5 ani pentru a se biodegrada, iar un produs secundar al acestui proces este metanul, un puternic gaz cu efect de seră, ce reţine în atmosferă de 21 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon (conform EPA – Environment Protection Agency, USA / Agenţiei pentru Protecţia Mediului SUA)? Astfel, reducând cantitatea de hârtie şi carton care ajunge în gropile de gunoi, reducem încălzirea globală.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.


Surse:

https://www.conserve-energy-future.com/various-recycling-facts.php

http://www.32trash.org/legacypages/did_you_know.htm

https://archive.epa.gov/wastes/conserve/materials/paper/web/html/basic_info.html

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top