La un an de la lansare, Sistemul de Garanție -…
Ce se obține din reciclarea recipientelor din plastic
Ți-ai propus să faci ceva bun pentru mediu, dar nu știi cu ce să începi? Se întâmplă des, pentru că atunci când vorbim despre natură, ni se pare că doar gesturile mari și complicate au un impact real. Vestea bună e că și un gest mic, care durează doar câteva minute, poate schimba ceva în bine. De exemplu, poți începe de astăzi să colectezi separat PET-urile (sticlele de plastic). Astfel, le vei salva de la groapa de gunoi și le vei da o nouă întrebuințare. Noi îți spunem în articol ce se întâmplă cu PET-ul după ce ajunge la reciclare.
Beneficiile reciclării PET-urilor
Odată ce ajung la reciclator, PET-urile colectate separat sunt curățate de impurități, după care sunt sortate pe culori și măcinate în fulgi de 8 până la 12 milimetri. Mai departe, fulgii devin materie primă pentru mai multe obiecte și tipuri de ambalaje.
Datele unuia dintre cei mai importanți reciclatori de deșeuri PET la nivel european, care își desfășoară activitatea și în România, ne arată de ce acest proces aduce beneficii mediului înconjurător:
- producerea de noi resurse prin reciclarea PET asigură reducerea emisiilor de CO2 aproape la jumătate față de același produs obținut din materia primă, provenită din petrol;
- consumul de energie este redus cu 30% față de necesarul utilizat în cadrul procesului de obținere a PET-ului din material virgin;
- utilizarea de combustibil este redusă cu până la 75% față de necesarul cheltuit în producția de material virgin. (1)
rPET-ul, materialul obținut din plastic folosit
rPET-ul este un material obținut dintr-un PET 100% reciclat, care poate fi reciclat la rândul lui. Are aceleași proprietăți ca un PET obișnuit, însă diferența majoră este impactul redus asupra mediului. Datele unei companii internaționale de ambalaje din plastic arată că pentru producerea rPET-urilor se emit cu 79% mai puține emisii de dioxid de carbon, față de producerea unui PET din materii prime obținute din petrol. Mai mult, energia care este economisită din producerea unui singur kilogram de rPET ar fi suficientă pentru a asigura funcționarea unui bec de 13 W timp de 20 de ani. (2)
De exemplu, o sticlă Dorna rPET este făcută din 2 sticle PET reciclate. Asta înseamnă că pentru sticlele Dorna nu se mai produce plastic nou și că ele sunt produse 100% din plastic reciclat.
PET-urile se pot transforma în haine și accesorii auto
Sticlele din plastic pot fi transformate și în haine. De exemplu, pentru fabricarea unui tricou este nevoie de 10 PET-uri, pentru o pereche de colanți se folosesc 20 de sticle, iar pentru confecționarea unei perechi de blugi, aproximativ opt sticle. În acest caz, sticlele sunt transformate în granule și mai apoi în fibre sintetice din PET, din care se fac articole textile.
Un designer din România a avut o idee inedită: transformă PET-urile în bijuterii. Mai exact, preia ambalajele spălate din centrele de colectare, elimină suprafețele dure, partea capacului și a fundului, iar materialul din mijloc devine materialul din care sunt produse broșe, cercei și alte accesorii. Bijuteriile sunt fabricate din 80-90% PET, iar restul din alamă, cristale sau mărgele de sticlă. (3)
Alte produse care rezultă din procesul de reciclare și prelucrare a plasticului sunt: accesoriile auto, produsele de îngrijire și igienă, produsele pentru renovarea și decorarea casei, fețele de pernă. (4)
Cum colectăm corect PET-urile
Chiar dacă recipientele din PET sunt cele mai reciclate ambalaje din plastic, este foarte important ca pregătirea și colectarea separată să fie corecte Ca gestul tău să fie de folos până la capăt, trebuie sa urmezi câteva reguli simple:
- colectează toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi (apă, sucuri, bere, ulei);
- poți colecta recipientele fără îndepărtarea etichetelor;
- dacă este posibil, clătește PET-urile și usucă-le; Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. (5)
După ce ai făcut acești pași, poți duce PET-urile la aparatele inteligente din magazinele Auchan. Dacă scanezi codul QR de pe coș, te înregistrezi pe petcolect.ro și lași PET-ul în coș, poți să participi la tragerile la sorți lunare unde poți câștiga vouchere de cumpărături în valoare de 100 de lei. PETcolectezi și câștigi!
Campania PETcolectezi și câștigi! – care se desfășoară în perioada 19 ianuarie – 18 mai 2022 – este organizată de asociația Viitor Plus alături de partenerii Coca-Cola HBC România, Auchan și GreenPoint Management.
Surse:
- https://www.green-tech-global.com/ro/reducerea-co2
- https://packagingeurope.com/study-confirms-the-excellent-carbon-footprint-of-recycled-pet/1923.article
- https://www.wall-street.ro/articol/Companii/268267/designerul-care-transforma-sticlele-din-pet-in-bijuterii-cum-arata-accesoriile-din-sticle-reciclate.html#gref
- https://www.green-tech-global.com/ro/servicii/reciclare
- https://hartareciclarii.ro/material/pet/
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, susținut de platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.