skip to Main Content

Suntem în al 12-lea ceas. În punctul în care tot ce mai putem face este să reparăm relația cu natura. E greu, e târziu, dar trebuie să facem o schimbare cu toții.

Lege există, iar pedepsele prevăzute, de la amenzi și până la închisoare pentru fapte de poluare, ar putea fi aplicate. Organismele de control și sancțiune sunt funcționale, dar, cu toate acestea, problema poluării persistă, iar România este un veritabil producător și importator de deșeuri. Constant „campionii” topurilor negative, pare că ne îndepărtăm din ce în ce mai tare de normalitate și de îndeplinirea obiectivelor europene.

DAR, o mai bună coordonare între cetățenii care fac sesizări și autorități ar putea fi o cale spre rezolvare. Hai să recuperăm decalajul! Acum, nu mai târziu. ​

Arderi ilegale. Deșeuri în natură. Reciclare insuficientă și incorectă. Defrișări făcute cu încălcarea legii. Importul gunoaielor altora. Citim în presă, auzim zilnic discuții pe aceasta temă și, cel mai grav, le simțim din plin fiecare dintre noi.

Dar care e realitatea și ce putem face în al 12-lea ceas?

Am conceput 4 ghiduri de bună practică, care propun identificarea problemelor de mediu care ne afectează direct sau indirect sănătatea, precum și pârghiile legale pe care le putem folosi pentru a sesiza autoritățile în legătura cu aceste nereguli comise sub ochii noștri.

Pentru a face lucrurile mai simple, fiecare ghid conține modele de intervenție și sesizare, în format editabil.

Suntem în al 12-lea ceas. Hai să recuperăm ce mai putem!
Fă o sesizare. Filmează, pozează și contactează autoritățile atunci când vezi deșeuri arse, depozitate sau transportate ilegal.

AER. ARDEREA DEȘEURILOR

Un kilogram de plastic provenit din dezmembrările de automobile echivalează, ca toxicitate, cu peste 4 tone de lemn ars.

Dacă ești martorul unei arderi de deșeuri, în spațiu public sau privat, trebuie să știi că ea nu poate fi decât ilegală. Deci, dacă vezi fum și observi o incendiere în câmp sau într-o gospodărie o poți reclama. Cum?

PĂMÂNT ȘI APĂ

Romania produce peste 3 milioane de tone de deșeuri de construcții, reprezentând aproximativ 40% din totalul generat anual.

Ce faci dacă observi muncitorii care au renovat casa vecinului, cum aruncă sacii de moloz la marginea drumului sau pe camp?

COLECTARE SEPARATĂ

România se află pe ultimul loc în UE, cu o rată de reciclare de 12,1% a deșeurilor municipale.

Dacă angajații operatorului de salubrizare nu colectează separat deșeurile, iar fracția uscată și cea umedă sunt amestecate, trebuie să știi că poți face o sesizare.

IMPORTUL DEȘEURILOR ÎN ROMÂNIA

Poliția de Frontieră a oprit, în 2023, aproape 6.000 de tone de resturi și gunoaie la intrarea în țară, mai mult decât dublu față de 2022, când au fost refuzate peste 2.600 de tone. La aceste cifre se adaugă transporturile, care au reușit, de multe ori, să înșele autoritățile.

În general, deșeurile care sunt importate în România nu sunt reciclate și nici nu sunt distruse într-o manieră legală, ci ajung să contamineze mediul înconjurător, fiind îngropate, arse sau abandonate pe câmpuri.

GHIDUL COMPLET

Poți accesa gratuit manualul complet.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top