skip to Main Content

Ce reprezintă simbolurile „eco” de pe ambalajele alimentelor?

De multe ori, petrecem doar câteva secunde să ne uităm la produse înainte de a le pune în coșul de cumpărături. Fie că este un produs cumpărat des sau care ne atrage atenția, rareori analizăm cu adevărat informațiile de pe ambalaj. Însă, etichetele alimentelor sunt foarte importante.

Conform legilor naționale și europene, producătorii trebuie să pună la dispoziție toate informațiile necesare cumpărătorului pentru a face o alegere informată. De la lista de ingrediente, la data expirării și țara de proveniență, eticheta este un pașaport obligatoriu pentru orice produs.

Comercianții folosesc aceste elemente standard pentru a comunica cu viitorii cumpărători. Unele produse sunt însă însoțite și de alte simboluri. Micile desene găsite pe etichete se comportă ca niște insigne care dovedesc o anumită calitate sau însușire a alimentului. Produsele bio și eco sunt, de cele mai multe ori, însoțite de unul sau mai multe astfel de simboluri.

       

Ce reprezintă simbolurile „ECO”?

Din ce în ce mai mulți producători fac eforturi pentru a proteja mediul înconjurător. Acest lucru se poate traduce prin recipiente și ambalaje prietenoase cu natura – materiale reciclate, reciclabile sau compostabile. Simbolul reciclării este faimos și ușor de recunoscut, iar majoritatea ambalajelor din magazine sunt însoțite de „banda lui Mobius” – acel triunghi verde.

Însă, protejarea mediului nu se rezumă doar la materialul din care este realizat un ambalaj. Proveniența ingredientelor, modul de cultivare și felul în care alimentele sunt produse sunt informații la fel de importante pentru consumatori și pentru mediu.

 

Eticheta BIO – Agricultură Ecologică:

Există mai multe alternative ale simbolului BIO, iar produsele sunt cunoscute și ca „ecologice” sau „organice”. În România, controlul alimentelor ecologice este realizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar sigla oficială „A.E.” garantează că produsul provine din agricultura ecologică şi îndeplinește mai multe reguli stricte. Printre aceste reguli se numără: interzicerea folosirii de aditivi sau organisme modificate genetic, substanțe chimice și pesticide de sinteză în perioada de producție și procesare a alimentului.

 

Eticheta Rainforest Alliance:

Imaginea broaștei verzi alături de motto-ul „Think about tomorrow today” sunt simbolurile oficiale ale asociației internaționale Rainforest Alliance. Produsele care poartă aceasta etichetă susțin practicile agriculturii sustenabile și promovează cultivarea responsabilă și prietenoasă cu mediul. Eticheta se poate găsi pe produse care conțin: cacao, cafea, ulei de palmier, nuci, ceai sau diverse fructe.

De ce este important? De multe ori, alimentele cumpărate sau ingredientele pe care le conțin au fost obținute prin cultivarea terenurilor acoperite anterior cu păduri tropicale (junglă) care au fost defrișate. Cazul insulei Borneo este relevant. Situată în arhipelagul indonezian , insula este a treia cea mai mare din lume, cu o suprafață de peste trei ori mai mare decât cea a României. În ultimii 40 de ani, pădurile nesfârșite au fost defrișate, lăsând locul plantațiilor de ulei de palmier. Uleiul de palmier (sub formă de grăsimi vegetale nehidrogenate) este omniprezent în snacksurile dulci și sărate produse în România.

 

Eticheta FSC

Etichetele FSC se pot găsi pe piese de mobilier, dar și pe cartoanele de suc, apă și alte alimente. Forest Stewardship Council este o organizație non-profit care asigură standarde sustenabile pentru silvicultură. Alegând aceste produse, consumatorul susține protejarea pădurilor și terenurilor agricole.

De ce este important? Lemnul necertificat poate proveni din tăieri ilegale, care pun în pericol păduri protejate și habitate valoroase ale umanității.

 

Eticheta MSC

Carnea de pește și fructele de mare din magazine pot purta eticheta albastră MSC. Marine Stewardship Council este o organizație internațională non-profit care emite această siglă pentru produsele care respectă pescuitul sustenabil. O treime din tot pescuitul la nivel mondial se practică în condiții care afectează semnificativ populația de peștii din mări și oceane și habitatele lor. Eticheta MSC garantează practicile sănătoase și prietenoase cu mediul.

De ce este important? Pescuitul oceanic este una dintre activitățile de exploatare pentru hrană foarte dificil de verificat și monitorizat. Există flote întregi de pescadoare care folosesc metode de pescuit care distrug ecosisteme și nu țin cont de viața speciilor de pești, mamifere și reptile fără valoare comercială pe care le prind în năvoade.

 

Eticheta Fair Trade

Fair Trade nu este doar un standard alimentar, ci o mișcare la nivel global. Produsele cu eticheta Fair Trade protejează micii producători și asigură condiții de muncă echitabile. De asemenea, producătorii practică agricultura ecologică, asigură un consum responsabil de apă și resurse, dar care prioritizează sănătatea solului și protejarea biodiversității. Sigla se poate găsi des pe ciocolată, semințe, cereale și alte produse ecologice.

Informațiile sunt cele mai importante unelte într-un stil de viață sustenabil. Protejarea mediului înconjurător se realizează prin pași și schimbări mici, care pot avea un impact mare. Petrece câteva minute în plus în supermarketul preferat pentru a face cele mai bune alegeri pentru tine și pentru mediu.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top