skip to Main Content

Plumb

Plumbul a fost folosit, în trecut, la fabricarea articolelor de uz casnic: creioane, conducte de apă, vopsea, benzină, pahare de băut și multe altele. Pe măsură ce s-au studiat efectele acestui metal, s-a descoperit însă că poate fi extrem de toxic dacă este inhalat sau ingerat, motiv pentru care a început să nu mai fie utilizat în construcții sau în obiectele casnice.

În prezent, plumbul se mai găsește în anumite produse, cum ar fi bateriile și muniția. 

Cum se colectează?

Tratarea plumbului se face respectând anumite procese, deoarece acesta poate contamina zona din jurul său. Deșeurile trebuie colectate în containere separate de celelalte deșeuri menajere și duse la centre specializate de reciclare, care au autorizație pentru colectarea și tratarea materialelor periculoase.

Cum se reciclează?

Reciclarea plumbului contribuie la promovarea dezvoltării durabile în industria construcțiilor deoarece procesul de recuperare este simplu și eficient din punct de vedere energetic. Punctul de topire relativ scăzut al plumbului – 327°C – înseamnă că metalul poate fi recuperat cu un impact minim asupra mediului.

Vopseaua cu plumb

Dacă locuiți într-o casă mai veche, unde a fost folosită vopsea pe bază de plumb sau intenționați să recondiționați un mobilier acoperit cu astfel de vopsea, nu o îndepărtați fără să cereți sfatul sau ajutorul unei persoane autorizate. 

Plumbul din vopsea este stabil până când este șlefuit sau supus unei alte acțiuni mecanice, astfel că resturile de vopsea pe bază de plumb trebuie tratate ca deșeuri menajere periculoase.

Baterii cu plumb

Mașinile, bărcile și alte vehicule conțin acumulatori cu plumb. La fel și generatoarele de rezervă din multe spitale sau alte instituții. Bateriile cu plumb sunt considerate extrem de periculoase și nu trebuie să ajungă la depozitul de gunoi. Aceste baterii trebuie duse la magazinele de piese auto, service-uri sau centrele care colectează deșeuri menajere periculoase. Ulterior, acestea sunt tratate și reciclate.

Video:

Lead Battery Recycling Process

How To Get Lead Out Of A Car Battery – Complete Process

Recycling of Lead Acid Batteries | SKILL-LYNC   

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

Surse: 

Recycling Lead Scrap 

Lead Disposal: How to Dispose of Lead Foil Waste | Dental Recycling of North America

Saturnismul sau intoxicatia cu plumb: cauze, simptome, doza toxica si tratament | Bioclinica  

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top