De multe ori, petrecem doar câteva secunde să ne uităm…
Alte componente metalice, plastice automoto
Când o mașină este reciclată, trece prin mai multe procese: demontarea și colectarea pieselor folositoare, a bateriilor și lichidelor rămase, îndepărtarea materialelor periculoase, zdrobirea carcasei mașinii și tocarea acesteia. După mărunțire, materialele feroase și neferoase sunt extrase pentru reciclare. Prin acest proces, se recuperează aproximativ 85% din masa mașinii. Restul de 15% reprezintă materiale plastice, fibre textile, sticlă, spumă, cauciuc, lemn, și alte componente.
Componentele de plastic
Mașinile conțin mult plastic, inclusiv rezervoare de combustibil, corpuri de iluminat, bare de protecție, mânere, precum și ornamentele interioare și tabloul de bord. Acest plastic poate fi reciclat printr-un proces tocare și spălare, în care plasticul este spălat și apoi măcinat și topit pentru reutilizare, și prin reciclare chimică, unde este descompus în componente de bază pentru reutilizare.
Preșurile și mochetele
Fie preșurile din material textil sau din cauciuc, acestea se pot recicla la centre specializate, iar în funcție de starea lor, pot fi vândute, donate sau chiar duse la adăposturi de animale.
Demaroare și alternatoare
Demarorul și alternatorul pot fi reciclate cu totul. Ele pot fi și recondiționate, fiind durabile și destul de costisitor de înlocuit cu totul. Dacă acestea nu mai sunt deloc funcționale, pot fi curățate, sortate, topite și reciclate ca orice alt metal.
Parbrize și geamuri
Sticla de parbriz este acoperită cu plastic pentru a-i oferi rezistență la spargere. Procesul de reciclare este puțin mai dificil decât în cazul sticlei netratate, însă este posibil. Sticla recuperată de la parbriz poate fi refolosită pentru a produce alte produse, inclusiv fibră de sticlă și recipiente de sticlă.
Centuri și curele
Centurile de siguranță și curelele motorului pot fi refolosite și după uzare. Ele pot fi recondiționate și vândute ca piese la dezmembrări, sau reciclate ca orice alt material, însă acestea au o viață relativ lungă.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Surse:
https://www.cartakeback.com/blog/in-the-know/recycling-week-10-car-components-that-can-be-recycled
https://www.ward.com/vehicle-parts-that-can-be-recycled/
https://www.autotrainingcentre.com/blog/surprising-parts-automotive-maintenance-technicians-recycle/
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.