Inox
Inoxul este un oțel inoxidabil care conține minimum 11% crom, o compoziție care previne ruginirea fierului și oferă, de asemenea, proprietăți rezistente la căldură. Pe lângă nichel și crom, în componența inoxului se regăsesc molibden, titan, vanadiu și tungsten.
Cum se colectează?
Înainte să fie duse la centrele de colectare specializate, produsele din inox trebuie să fie curățate de substanțe organice și să nu fi intrat în contact cu materii toxice sau solvenți puternici care nu mai fac posibilă reciclarea acestuia.
Ce produse din inox pot fi reciclate?
Folosind un magnet, poți determina dacă un produs este din inox sau nu. Dacă magnetul nu se lipește, produsul este din inox. Totuși, oțelul inoxidabil care are un conținut mai ridicat de metale va fi atras de magnet.
Printre produsele din inox care se pot recicla se regăsesc tacâmurile, echipamentele electrice, piesele pentru automobile, conservele etc.
Care sunt avantajele inoxului?
- Are un nivel ridicat de rezistență la coroziune;
- Are o rezistență pe termen lung cu 50% mai mare decat alte oțeluri medii;
- Are un nivel ridicat de rezistență atât la temperature ridicate, cât și la temperature scăzute;
- Este ușor de întreținut și are un aspect plăcut;
- Nu prezintă un risc pentru sănătate;
- În timpul vieții sale, economisește costurile de întreținere, inspecție și costuri producției.
Cum se reciclează?
Inoxul este reciclabil 100% și nu prezintă riscul de a pierde niciuna dintre caracteristicile fizice inițiale în urma procesului de reciclare. Cererea pentru acest metal a crescut de două ori mai mult în ultimii 10 ani, iar producția metalului a avut parte de o creștere cu peste 25 milioane de tone anual. Reciclarea, astfel, devine și mai importantă pentru a evita riscul dispariției resurselor naturale limitate ale planetei.
Procesul de reciclare inox este unul complex și poate fi realizat cu ajutorul unor echipamente specializate, în mai multe etape:
- Sortarea: se separă, la nivel macro, articolele din inox de restul deșeurilor, lucru care previne prezența unor materiale și metale neadecvate ce pot afecta calitatea materiei finale;
- Balotarea: deșeurile din inox sunt adunate în blocuri mari cu scopul de a ușura procesul de manipulare și transport;
- Forfecat: sunt utilizate mașini hidraulice, proiectate pentru a exercita o presiune considerabilă, astfel încât să se reducă din greutate și să facă deșeurile mai ușor de manevrat;
- Separarea: sunt utilizate băi de lichid, în care se introduce aer sub presiune, ce favorizează, la nivel microscopic, separarea inoxului de alte metale și materiale prezente în masa produselor;
- Topirea: toate materialele sortate trec prin procesul de topire cu ajutorul unui cuptor, inoxul topit fiind turnat ulterior în role, placi sau forme de lingouri.
În final, ele pot fi transformate în foi plate, ce urmează a fi folosite pentru fabricarea altor produse.
Știați că?
- Inoxul este unul dintre cele mai frecvente metale utilizate în industria construcțiilor;
- Atunci când un impuls electric trece printr-un fir de inox, acesta devine galben și albastru din cauza oxidării;
- Inoxul se folosește în haine sub formă de cabluri, fie ca suport, fie ca decor;
- Firele de oțel inoxidabil sunt folosite în mănușile pentru ecran tactil datorită conductivității metalului.
Video:
Stainless Steel Production Process – ArcelorMittal Châtelet Site
Why aren’t cars made from Stainless Steel?
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
_________________________________
Surse:
Reciclare Inox: Cum se face reciclarea. Colectare inox | EcoTree.ro
Centru colectare si reciclare inox in Bucuresti si Ilfov – EcoRemat
The 6 Most Interesting Facts About Stainless Steel | Tampa Steel & Supply
10 Fun Facts About Stainless Steel
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.