Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Grăsimi alimentare
Cum colectăm grăsimile alimentare uzate
- După utilizare, grăsimea din tigaie sau cratiță se lasă la răcit până la o temperatură apropiată de cea a corpului uman (pentru a nu provoca arsuri, în cazul intrării grăsimii în contact cu pielea). Se poate începe colectarea dacă, trecând ușor cu mâna deasupra tigăii, nu se mai simte abur fierbinte.
- Se strecoară grăsimea uzată, având grijă să nu se amestece grăsimea filtrată cu alte impurități sau apă. Cu ajutorul unei strecurători și al unei pâlnii se toarnă grăsimea lichidă în recipientul de colectare (care poate fi un bidon de plastic, de metal sau sticlă). Recipientul de colectare va fi închis etanș, pentru a nu emana mirosuri neplăcute.
- Când s-a strâns o cantitate suficient de mare (ex. 5 kg) se contactează un colector autorizat, care va veni să ridice recipientele de la domiciliu/sediu.
- Multe organizații care colectează ulei și grăsimi alimentare uzate oferă la schimb uleiuri alimentare comestibile sau produse de curățenie (ex. floarea soarelui, palmier, oleină, detergenți).
Nu se pot recicla:
- Grăsimile alimentare cu impurități nefiltrate.
- Grăsimile alimentare amestecate cu apă, uleiuri minerale, ulei de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri.
Știați că grăsimile alimentare…
- Din grăsimile alimentare uzate se pot fabrica săpunuri, lumânări sau combustibil biodiesel?
- Combustibilul biodiesel, obținut din reciclarea uleiului și grăsimilor alimentare uzate, este un înlocuitor alternativ și acceptabil din punct de vedere ecologic pentru combustibilul convențional, fiind produs dintr-o gamă largă de uleiuri vegetale și grăsimi animale comestibile?
- Generând un combustibil mai redus ca preț față de combustibilii convenționali, materiile prime din care se fabrică biodieselul au din ce în ce mai mare căutare (ex. produsele secundare ale industriei de prelucrare a cărnii sau a grăsimilor animale)?
Clipuri video despre grăsimile alimentare
Cum se poate face biodiesel
Grăsimile folosite sunt transformate în combustibil în această fabrică
O altă utilizare a grăsimilor animale – săpun și lumânări parfumate
Aceste informații au fost culese și v-au fost prezentate cu sprijinul asociației Ecoteca, prin programul UrbanWins.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.