skip to Main Content

Fontă

Producerea obiectelor din fontă are propriul impact dăunător asupra mediului. Cu furnalele implicate în topirea minereului de fier, impactul asupra planetei este semnificativ. Cu toate acestea, fonta este incredibil de durabilă, ruginește foarte lent și poate fi reciclată la infinit.

Principala diferență dintre fontă și oțel este că oțelul este produs din minereu de fier și fier vechi și este numit un aliaj de fier, cu carbon controlat, iar fierul este un element metalic care apare în mod normal în natură. Aliajul cu până la 2% carbon este oțel, iar aliajul cu carbon între 2-4% este fonta.

 

Cum se colectează?

  • Fonta se poate recicla ca orice alt fel de metal și aliaj, la centre de colectare și reciclare specializate.
  • Fonta se poate găsi în oale și tigăi, calorifere, țevi, chiuvete și căzi.

 

Cum se reciclează?

Fonta se poate recicla la infinit, fiind unul din puținele materiale care nu își pierd din proprietăți în momentul procesului de reciclare și remodelare.

Totuși, spre deosebire de fier sau oțel, care după topire rămân maleabile și pot fi mulate de către fierar în forma dorită, fonta este foarte rigidă. Odată topită la centrele de reciclare, aceasta este turnată direct în formele dorite. La fel, sudatul fontei este un proces foarte dificil pe care fierarii îl evită. Faptul că produsele din fontă sunt rar bătute după răcite sau sudate le fac să fie și mai durabile, fiind formate dintr-o singură bucată dură de metal.

 

Știați că?

  • Fonta poate fi folosită în piese de automobile, cum ar fi blocurile motoare, frâne cu disc, lanțuri, pinioane, angrenaje, plăci de viteze, tije și arbori, țevi, vase de gătit și chiar echipamente minieră.
  • Fonta este foarte durabilă, iar obiectele din fontă pot rezista decenii întregi fără să se deterioreze.
  • Fonta ruginește foarte greu, iar dacă apare rugină, aceasta poate fi îndepărtată foarte ușor, prin spălare.

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

Video:

La 2e vie des objets : le recyclage de la fonte.

Cum sa pregatesti corect vasele de fonta – Staub

Melting Cast Iron into Ingots with Propane in the Fire Brick Foundry Furnace

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top