fbpx
skip to Main Content

Fier

Fierul este materialul cel mai reciclat de pe planetă, mai mult decât toate celelalte materiale – hârtie, plastic, aluminiu, sticlă – la un loc.

Fierul este un material 100% reciclabil, dar nu regenerabile. Zăcămintele existente nu vor rezista la infinit, așa că procesul de reciclare este foarte important.

Cum se colectează?

  • Spre deosebire de alte tipuri de reciclare a metalelor, reciclarea fierului încorporează doar metale feroase. Aceste metale sunt de natură magnetică și conțin un procent semnificativ de fier.
  • Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve și doze pentru băuturi.
  • Se pot colecta și recicla capace de borcane și sticle, frigidere, garduri, sârmă  sau orice alte obiecte din metal care sunt magnetice.

Nu se pot recicla:

  • Recipientele metalice care nu au fost golite de conținut;
  • Recipientele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu solvenți sau alte substanțe periculoase;
  • Folia metalizată de la diverse alimente, cum este cea de ciocolată sau de chips-uri.

Cum se reciclează?

Fierul poate fi reciclat atât prin mai multe metode. Bucățile de metal (fierul vechi) sunt reciclate prin retopire, turnare în oțelărie. Una dintre cele mai mari surse de fier vechi este reprezentată de caroseriile vechi de automobile. După ce a fost zdrobită și aplatizată, caroseria automobilului este mărunțită. Metalele feroase sunt separate de reziduurile tocătorului prin magneți puternici, în timp ce alte materiale sunt sortate manual sau automat.

Știați că?

  • Fierul este al șaselea element cel mai comun din întregul univers – după hidrogen, heliu, oxigen, carbon și neon – și cel mai comun metal.
  • Turnul Eiffel – realizat din 7.300 de tone de material – este un exemplu faimos de arhitectură din fier forjat.
  • Pentru fiecare tonă de fier reciclat folosit, se economisește o tonă și jumătate de minereu de fier și aproximativ 500 de kilograme de cărbune utilizate pentru a face cocs, combustibilul utilizat la fabricarea acestui metal.
  • Plantele folosesc fierul în clorofilă, pigmentul folosit în fotosinteză. Oamenii folosesc fierul în moleculele de hemoglobină din sânge pentru a permite transportul oxigenului către țesuturi din organism.
  • Fierul se formează prin fuziune în stele care au o masă suficientă. Soarele și multe alte stele conțin cantități semnificative de fier.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

_________________________________

Surse:

https://www.colectaredeseuri.ro/reciclarea-fierului-si-a-otelului/ 

https://www.cohenusa.com/recyclable-items/iron/ 

https://www.thoughtco.com/interesting-iron-facts-606469  

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top