skip to Main Content

Deșeuri de echipamente electrice și electronice mici

Deșeurile de echipamente electrice și electronice mici sunt acele DEEE-uri care pot încăpea într-o sacoșă sau într-o cutie atunci când sunt duse la reciclat.

În această categorie intră toate tipurile de echipamentele mici care au nevoie de energie electrică, necesită încărcare sau sunt alimentate cu baterii pentru a funcționa:

  • electrocasnice mici (aparate de făcut sandvișuri, cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine, aparate de cafea, mixere);
  • articole și accesorii pentru casă și curățenie (aspiratoare, fiare de călcat, aparate de țânțari);
  • aparate de îngrijire corporală (mașini de ras și de tuns, periuțe electrice, uscătoare de păr);
  • telefoane mobile (citește articolul dedicat telefoanelor mobile);
  • laptopuri, tablete și accesorii IT (imprimante mici, tastaturi, routere, harduri externe, cabluri);
  • echipamente audio-foto-video (camere video, aparate foto, console, boxe, aparate radio, căști, microfoane)
  • articole pentru sport și recreere (ceasuri, aparate gps, drone, lăzi electrice);
  • echipamente electrice și de iluminat (prize, întrerupătoare, prelungitoare, cabluri, lămpi și veioze)
  • aparate medicale (aparate de măsurat tensiunea, nebulizatoare, termometre electronice);
  • scule electrice și articole de grădinărit (bormașini, șurubelnițe electrice, flexuri, compresoare, foarfeci electrice);
  • jucării cu baterii.

Simboluri

Imaginea apare pe ambalajele echipamentelor electrice și electronice.

Mesajul imaginii este de a nu arunca aceste echipamente împreună cu deșeurile menajere sau cele de ambalaje deoarece se colectează separat.

 

Cum se pregătesc

Deșeurile de echipamente electrice și electronice trebuie ferite de umezeală. Dacă acestea conțin acumulatori încorporați, nu încercați să îi scoateți. În cazul în care echipamentele conțin baterii care se pot scoate, predați-le separat, la punctele de colectare a bateriilor. La fel și în cazul obiectelor de iluminat, unde becurile detașabile trebui duse la contianerele de colectare a becurilor și neoanelor.

În cazul anumitor tipuri de DEEE-uri (ex. telefoane mobile, tablete, laptop-uri, harduri externe, televizoare smart), recomandarea este să ștergeți datele cu caracter personal de pe ele, pentru a elimina riscurile ca acestea să ajungă în posesia altor persoane.

Cum se colectează

Operatorii de salubritate au servicii sau puncte de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Verificați cu operatorul de salubritate din zona în care locuiți ce modalități de colectare utilizează.

Pot fi anumite zile din lună în care locuitorii pot scoate DEEE-urile în fața locuinței. De asemenea, pot fi ridicate ca urmare a solicitărilor telefonice sau prin email din partea doritorilor. Aceste tipuri de servicii pot fi furnizate de către operatorii de salubritate locuitorilor în mod gratuit sau contra cost.

Pe de altă parte, majoritatea orașelor din România vor avea în curând centre de aport voluntar, unde locuitorii arondați pot aduce DEEE-uri.

Magazinele care vând echipamente electrice și electronice colectează, la rândul lor, DEEE-uri. Astfel, magazinele specializate în vânzarea de electronice și electrocasnice (Altex, Flanco, Media Galaxy), dar și hipermarketurile și magazinele cash&carry (Auchan, Carrefour, Kaufland, Metro, Selgros) primesc astfel de deșeuri. Dacă magazinele nu au spații de colectare la vedere, mergeți să întrebați la biroul de relații cu clienții.

Există și campanii de buy-back sau programe finanțate de la buget prin care, la cumpărarea de electronice și electrocasnice (în special articole mari – frigidere, mașini de spălat, televizoare), magazinele preiau produsul vechi la livrarea celui nou.

Serviciile de colectare specializate cu ridicare de la domiciliu reprezintă o altă variantă de colectare a DEEE-urilor. Acest serviciu este contra cost, dar există posibilitatea ca ridicare să fie gratuită dacă DEEE-urile depășesc o anumită cantitate și în funcție de zona de unde sunt preluate DEEE-urile. Cel mai bine întrebați înainte care este aria de acoperirea a serviciului și cantitatea minimă pentru care se face colectarea.

Aici găsiți punctele de colectare pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice de pe Harta Reciclării.

ATENȚIE! Nu predați DEEE-urile către colectorii informali care le ridică de la domiciliu. Unii dintre acești au autorizații de colectare, dar nu și pentru tratarea DEEE-urilor. Ei le colectează pentru a le dezmembra, fără șă respecte normele de protecție a mediului. Colectorii informali extrag metalele și abandonează sau – și mai grav – incinerează componentele care nu au valoare economică (plastic, cabluri, cauciuc etc.) care degajă substanțe toxice în aer.

Cum se reciclează

După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și reciclare. Procesul de tratare include mai multe activități de natură fizică (dezmembrarea, tăierea, extragerea substanțelor periculoase prin anumite metode).

În urma acestor operațiuni rezultă componente (cabluri, motoare, plăci de circuite) şi materiale (sticlă, plastic, metal etc.). Acestea sunt supuse, după caz, unor operațiuni suplimentare de tratare, reciclării, valorificării sau neutralizări substanțelor periculoase în vederea eliminării acestora fără poluare. În urma acestor procese tehnologice, rezultă materii prime secundare care sunt reintroduse în circuitul economic.

Urmăriți acest videoclip despre procesul de reciclare al DEEE-urilor.

 

Alternative la Reciclare. Reducere și Reutilizare

Repararea este o alternativă la reciclare. Multe dintre echipamentele actuale sunt făcute pentru a nu fi reparate ușor. Piesele de schimb pot fi suficient de scumpe cât să fie mai avantajos să cumperi un produs nou.

Din fericire, este în curs de aprobare o directivă UE care obligă producătorii de echipamente electrice și electronice să faciliteze repararea acestora și să folosească componente și materiale mai rezistente în timp.

În măsura în care are sens, încercați mai întâi să reparați un articol electric și electronic înainte de a-l înlocui.

Ateliere Fără Frontiere este o organizație non-guvernamentală cu statut de unitate protejată autorizată care se ocupă atât de colectarea DEEE-urilor, cât și de repararea acestora. Prin programul educlick, calculatoarele primite de la diverse companii cu titlu de donație sunt reparate și recondiționate în atelierul unde lucrează persoane din medii defavorizate. Calculatoarele sunt apoi donate școlilor și bibliotecilor din comunități marginale. Îi puteți contacta la 0314 259 010 sau contact@atelierefarafrontiere.ro.

Donațiile de echipamente care nu vă mai sunt de folos reprezintă o altă modalitate de reutilizare. Contactați organizațiile sau inițiativele non-guvernamentale din comunitatea în care locuiți care colectează astfel de echipamente cu scopul de a ajuta persoanele din medii defavorizate.

Alte informații

Unele dintre echipamentele electrice și electronice mici conțin materiale sau substanțe periculoase pentru mediu și sănătatea umană.

De exemplu, laptopurile au panouri cu cristale lichide care pot provoca efecte dăunătoare de lungă durată vieții marine dacă ajung în apă sau pot degaja dioxine dacă sunt arse. Lămpile care luminează ecranele laptopurilor pot conține mercur, care poate afecta sistemul nervos sau pe cel renal. Totodată, bateriile cu litiu sunt inflamabile.

Știați că

Deșeurile electronice conțin aur, argint și alte materiale prețioase?

 

Clipuri video

Prezentarea Ateliere Fară Frontiere

 

Cum se reciclează computerele și se obține aur


[1] Sursa: https://www.rorec.ro/recicleaza-cu-noi/de-ce-cum-ce-colectam/

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top