fbpx
skip to Main Content
Știați Că Electricele și Electronicele

Știați că electricele și electronicele…

Știați că electricele și electronicele…

  • Această categorie a deșeurilor reciclabile poartă prescurtarea „DEEE” și cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit, ca de exemplu: frigidere, cuțite electrice, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură și jocuri video, aparatură medicală și distribuitoare automate, etc.?
  • La nivelul Uniunii Europene, am generat deșeuri electronice estimate la aproximativ 9 milioane de tone în 2005 și se preconizează că vom ajunge la 12 milioane de tone pe an până în 2020?
  • Conform unui studiu Eurostat, România recicla aproximativ 1,2 kg de DEEE pe cap de locuitor în 2012? Până în 2021, conform Directivei Europene cu privire la DEEE, va trebui să reciclăm 85% din cantitatea medie anuală de DEEE generată. Cantitatea de DEEE generată în gospodării în 2015 era de 7,3 kg/persoană, ceea ce înseamnă că ținta de colectare pentru țara noastră este undeva la 6,2kg/persoană;
  • DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare, între 85-90%?
  • Peste 30% dintre românii din mediul urban dețin în gospodării echipamente electrice și electronice defecte (DEEE) și aproximativ 25% au becuri nefuncționale?
  • Românii păstrează în locuințe DEEE-urile cu intenția de a le repara (25%), pentru că nu știu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%), pentru că nu au avut timp să se ocupe de ele (21%) sau din cauză că nu există facilități de debarasare în zona în care locuiesc (11%)?
  • Majoritatea gospodăriilor din mediul urban din România sunt dotate cu aparate electrice și electronice, precum frigider (98,8%), mașină de spălat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer/laptop (77%) sau becuri economice (70%)?
  • Majoritatea produselor electronice sunt utilizate în medie patru ani în gospodăriile din mediul urban din România?

Substanțe toxice care trebuie recuperate

  • Deșeurile electrice și electronice conțin substanțe toxice precum freonul (CFC, HFC, HCFC) care degradează stratul de ozon și are un impact de încălzire globală ridicat; substanțe ignifuge bromurate, care pot produce tulburări de memorie sau pot afecta funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului hormonal în cazurile de expunere pe termen lung; PCB – compuși bifenili policlorurați (se regăsesc în aparatele mai vechi, fabricate până în 1987, și afectează ficatul, sistemul imunitar, tubul digestiv, glanda tiroidă și altele); mercur (afectează sistemul nervos și rinichii); PVC – material plastic cu conținut de clor, utilizat în unele electronice și pentru izolarea cablurilor (procesarea necorespunzătoare (prin ardere) determină emisii de dioxine și furani care sunt foarte persistente în mediu și sunt cele mai toxice substanțe după materialele radioactive)?
  • Deșeurile electronice conțin 7% din rezerva totală de aur? De asemenea, mai conțin și argint, platină și metale rare precum antimoniu, beriliu, indiu, galiu.

Cum un obiect uzual ca tastatura poate fi reciclat:

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.


Surse:

http://ec.europa.eu/environment/waste/weee/index_en.htm

https://www.ecotic.ro/wp-content/uploads/2015/11/Studiu-DEEE-Generate-2015.pdf

http://www.atsdr.cdc.gov/toxfaqs/index.asp

https://environ.ro/ro/pagina-media/stiri/612-deseurile-electronice-contin-7-din-rezerva-totala-de-aur

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top