La un an de la lansare, Sistemul de Garanție -…
Listă de lecturi pentru copii despre protecția mediului
Credem că obiceiurile și atitudinile sănătoase se învață din copilărie, de aceea propunem părinților, bunicilor și educatorilor o listă de lecturi despre protecția mediului, reciclare și sustenabilitate. Copiii învață cel mai bine prin puterea exemplului, dar și prin explorarea naturii și lectură!
Vă invităm să vă inspirați din titlurile de mai jos, care sperăm să vă ajute în a iniția o discuție și a trece la acțiune împreună cu cei mici:
-
Ursulețul reciclează (Alexandra Wadhwani)
Un ursuleț curajos a pornit într-o aventură prin pădure, unde își întâlnește prietenii și învață despre cei 3 R: Redu, Reutilizează, Reciclează. El primește informații valoroase despre colectare selectivă și reciclare.
-
Prietena mea, Albina (Allison Jay)
Într-un oraș prăfuit, o albină aterizează la fereastra unei fetițe și în scurt timp se împrietenesc. Fetița învață despre ce o face fericită pe albinuță și culeg semințe pe care le vor planta și din care vor răsări apoi flori. Copiii învață astfel despre rolul important al albinelor în ciclul naturii, despre anotimpuri și despre prietenia adevărată.
-
Hainele cele noi ale lui Pelle (Elsa Beskow)
O poveste despre un băiețel care are nevoie de haine noi și care face diferite munci pentru a obține ceea ce își dorește. Copiii învață că nimic nu vine de la sine, că fiecare are ceva de oferit celor din jur, dar și despre un mod de viață sustenabil.
-
Șansa lui Bilețel (Victoria Pătrașcu)
Bilețel este un post-it trist, aruncat la gunoi, care este ajutat de toate personajele din camera lui Andrei să ajungă la reciclat. O poveste despre importanța acordării unei a doua șanse, împletită cu conștientizarea necesității reciclării hârtiei.
-
Scrisori din Laponia (Victoria Pătrașcu)
O poveste sensibilă despre importanța protejării naturii în contextul încălzirii globale care îl împiedică pe Moș Crăciun să mai ajungă la copii.
- Craciun fericit, bunicule! (Michael Morpurgo)
În scrisoarea pe care bunicul i-o lasă Miei, îi povestește despre comorile planetei noastre și despre atenția și grija cu care trebuie să le tratăm.
- Țup, salvatoarea iernii (Alex Donovici)
Animăluțele salvează pădurea și aduc iarna înapoi. O lecție despre prietenie și empatie, despre puterea lui „împreună”, precum și despre protejarea și respectarea naturii.
- Pupo învață să protejeze natura (Mirabela Les)
Simpaticul cățeluș Pupo pornește la o plimbare prin pădure și se întâlnește cu mai multe animăluțe, de la care învață de ce este important să avem grijă de natură: copacii ne dau aer curat, ne ajută în caz de inundații și sunt căsuțele animalelor.
- The children’s book of green habits (Sophie Giles)
O carte ce îi încurajează pe copii să descopere și să exerseze obiceiuri “verzi” pentru a contribui la o lume mai curată și mai fericită. Bonus: abțibildurile reutilizabile!
- Pandora (Victoria Turnbull)
Pandora este o vulpiță ce trăiește din ceea ce aruncă oamenii și îi face mare plăcere să repare lucruri stricate. O poveste emoționantă despre prietenie și speranță, dar și despre reutilizare și puterea binelui de a schimba lumea.
- A forest (Marc Martin)
O poveste de actualitate, despre lăcomia oamenilor care distruge pădurile și cum afectează acest lucru echilibrul naturii.
-
Cărțile Usborne
- See inside Recycling and Rubbish
- Why should I recycle
- The story of Rubbish
- Recycling things to make and do.
-
Auzi cum vorbesc copacii? (Peter Wohlleben)
O scurtă drumeție în inima pădurii unde copacii și vietățile vorbesc.
- Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri (Jeremie Pichon, Benedicte Moret)
Un ghid practic despre cum să atingi obiectivul, dar și un plan de acțiune alături de 10 provocări.
-
Să strângem gunoiul (Colecția De ce? De ce? De ce?)
Cartea le arată celor mici cum se transportă și depozitează deșeurile produse zilnic și îi învață de ce este bine să colecteze separat gunoiul.
Ne-am bucura să completăm această listă de lecturi pentru copii despre protecția mediului și cu alte recomandări de la voi, iar dacă aveți recomadări ne puteți scrie la adresa hello@hartareciclarii.ro.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.
Photo copyright: Josh Applegate@joshapplegate
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.