fbpx
skip to Main Content
Izolarea La Domiciliu și Deșeurile

Izolarea la domiciliu și deșeurile

Cum gestionează țările europene deșeurile municipale în timpul pandemiei?
S-au făcut modificări ale regulilor sau măsurile preexistente erau suficiente pentru a asigura protecția lucrătorilor de salubritate? Cum se împacă izolarea la domiciliu și deșeurile? Mai reciclăm în perioada aceasta?

Asociația Orașelor și Regiunilor pentru managementul sustenabil al resurselor a centralizat măsurile luate de câteva dintre statele europene*. Unele țări au luat măsuri stricte, în altele nu s-au făcut mari schimbări. România nu apare încă pe listă.

Puteți citi strategiile diferite adoptate de alte țări europene în articolul din link-ul de mai jos, dar am făcut și noi un rezumat în limba română:

  • Majoritatea statelor recomandă dublarea sacilor de gunoi și sigilarea lor atentă.
  • Câteva țări recomandă păstrarea deșeurilor în saci, la domiciliu (preferabil pe balcon sau într-o anexă nelocuită), pe o perioadă de timp (între 3-7 zile), înainte de a fi predate salubriștilor. În acest fel, virusul va deveni latent sau va muri, iar riscul de infectare va fi minimizat.
  • Unele state au înlocuit colectarea în containere sau centre de reciclare prin colectarea din ușă în ușă, pentru a descuraja părăsirea domiciliului.
  • În câteva țări au fost dezinfectat containerele gospodăriilor sau cele comune. Această măsură este fie singulară (dezinfecția fiind făcută o singură dată), fie recurentă (dezinfecție periodică pe perioada pandemiei).
  • Unele state recomandă colectarea separată a deșeurilor precum măști, mânuși și șervețele, în saci dubli și bine sigilați.
  • În câteva locuri, cetățenii au fost anunțați că nu mai trebuie să separe deșeurile recilabile pe perioada în care sunt suspecți sau declarați pozitivi cu noul coronavirus.
  • Unele regiuni au întrerupt activitatea centrelor de compostare, în timp ce altele recomandă aruncarea șervețelelor în containerul de deșeuri menajere, nu în cel de compost.

Voi ați primit indicații speciale de la operatorii de salubritate din zona în care locuiți? Scrieți-ne în ce oraș/sector/regiune au fost luate acestea și care sunt noile indicații pe info@hartarecilarii.ro

*https://acrplus.org/en/municipal-waste-management-covid-19

Photo by 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

 

 


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top