fbpx
skip to Main Content
Compostul - Ce Este și Cum Ne Ajută?

Compostul – ce este și cum ne ajută?

Să vorbești despre a preveni risipa alimentară și să nu menționezi compostul… Așa ceva este chiar imposibil! De ce? În acest articol vom vorbi despre ce este compostul și cum ne ajută să folosim deșeurile alimentare într-un mod sustenabil.

În primul rând, compostul este o parte obligatorie a oricărei economii care încearcă să devină circulară. La nivel european, resturile compostabile reprezintă până la 50%[1] din totalul de deșeuri pe care le producem și numai refolosindu-le putem deveni cu adevărat sustenabili. Într-adevăr, doar o parte din acest procent sunt resturi alimentare, celelalte fiind resturi vegetale și alte materiale compostabile. Hârtia care nu poate fi reciclată sau anumite fibre textile naturale pot fi compostabile.

În al doilea rând, chiar dacă nu reușim să stopăm risipa alimentară cu totul, transformând resturile alimentare în compost, reușim să salvăm măcar o parte din materialele, energia și apa folosite în producția alimentelor. În plus, fiind descompuse în compost, resturile alimentare nu produc la fel de multe gaze cu efect de seră[2] cum produc prin descompunerea anaerobă de la groapa de gunoi.

Ce este compostul și cum se face el?

Compostul este materie organică descompusă și transformată în îngrășământ pentru alte plante.[3] Acesta se formează într-o perioadă de câteva luni, până la 2 ani, în funcție de condițiile atmosferice și materialele puse în compost. Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă. Este indicat să fie amplasat direct pe pământ (nu pe asfalt).[4] Există însă și vermicompost, care conține și pământ și viermi, și poate fi folosit inclusiv în apartament. Aici puteți vedea cum să vă faceți propriul vermicompostor acasă.

Găsiți aici un tutorial despre cum vă puteți face propria ladă de compost în exterior:

https://www.youtube.com/watch?v=fW_DVNUt7ms

Aici găsiți mai multe informații despre vermicompostor și cum poate fi folosit el în interior:

https://www.youtube.com/watch?v=M4ZpTX6qdhE

Ce se poate pune în compost:

Compostul ar trebui să conțină cantități aproximativ egale de materie brună și materie verde, preferabil pe straturi.

Materie verde compostabilă: coji de fructe, coji de legume, iarbă tăiată, zaț de cafea, buruieni, resturi verzi de la gardurile vii.

Materie brună compostabilă: coji de ouă, pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai, frunze moarte, paie și fân, rămurele tăiate, rumeguș, hârtie și carton (din cele nereciclabile, cum ar fi șervețele folosite cu materie organică, hârtie sau cartoane cu resturi alimentare, hârtie cerată cu ceară natural).

Ce să nu pui în compost:

Compostul nu se prea strică, dacă îl faci cum trebuie. Sunt însă și alimente care pot da peste cap echilibrul acestuia, îngreunând major procesul de descompunere sau împiedicând oxigenul să își facă treaba.

Nu pune în compost: resturi de carne, pește, oase, resturi alimentare cu ulei, lactate, ouă întregi, plante otrăvitoare, lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice. [6]

Compostul în România

În momentul de față, în România, materia organică pentru compost se colectează în mod organizat în foarte puține orașe (de exemplu: Sibiu). În rest, totul depinde de oamenii care aleg să își facă propriul compost, la curte sau, în rare cazuri, la bloc. Totuși, avem și vești bune pe acest palier, căci Legea Compostului tocmai ce a fost adoptată și există speranțe că, începând cu 2021, vom putea colecta și această fracție oriunde ne-am afla în țară. Momentan nu există încă norme de aplicare sau alte detalii suplimentare.[5]

Articolul a fost realizat în cadrul unei inițiative de reducere a risipei alimentare, realizate cu susținerea ING Tech Romania, hub-ul de tehnologie al Grupului ING.

 

 

Surse:

[1] https://www.compostnetwork.info/policy/biowaste-in-europe/

[2] https://www.epa.gov/recycle/composting-home

[3] https://www.greenmatters.com/food/2018/12/07/ZboPlt/what-is-composting

[4] https://www.epa.gov/recycle/composting-home

[5] https://www.economica.net/ministrul-mediului-costel-alexe-a-anun-at-ca-parlamentul-a-adoptat-legea-compostului-pentru-colectarea-separata-a-de-eurilor_188604.html

[6] https://happydiyhome.com/diy-compost-bin/ 

Photo by Joshua Hoehne on Unsplash

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top