fbpx
skip to Main Content
Strategia UE

5 lucruri despre strategia UE pentru un mediu mai curat

Tu știi măsurile din strategia pregătită de UE pentru a trece la o economie circulară și pentru a avea o amprentă de carbon neutră? În luna în care sărbătorim Ziua Europei, am pregătit un articol în care vei descoperi 5 componente esențiale ale strategiei Uniunii European pentru un mediu mai curat.

Green Deal sau Pactul Verde European

În noiembrie 2019, Parlamentul European a declarat situație de urgență climatică. Astfel UE a luat măsuri prin Pactul Verde sau Green Deal, care vizează investiții de cel puțin 1 trilion de euro pentru sprijinul tehnologiei, locurilor de muncă și infrastructurii ecologice. Acesta este un plan de acțiune care își propune să stimuleze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară. Acest pact mai vizează refacerea biodiversității și reducerea poluării. Pentru a transforma acest angajament politic într-o obligație legală, UE a propus modificarea Regulamentului 2018/1999 (Legea Climatică Europeană).

Prin legea climatică, UE își propune ca până în 2050 să elimine din atmosferă cel puțin aceeași cantitate de gaze cu efect de seră ca cea pe care o emite.

1.      Amprenta de carbon neutră până în 2050.

Acest lucru se referă la a emite mai puține gaze cu efect de seră prin absorbirea unei cantități mai mari sau cel puțin egale. Astfel, se poate realiza un bilanț net de emisii zero, prin neutralizarea cantității emise. Pentru a ajunge la o amprentă de carbon neutră este necesar ca toate sectoarele economice să contribuie la această strategie prin orientarea spre combustibili alternativi și mai ecologici.

UE a instituit un sistem de tranzacționare a emisiilor, EU ETS (Emissions Trading System), care stabilește cantitatea de emisii permisă pentru fiecare participant la economie. Nivelurile permise sunt reduse treptat pentru a reduce emisiile industriilor participante și pentru a îndeplini obiectivul până în 2050.

Știai că…

Știai că pădurile din UE absorb în fiecare an echivalentul a aproape 10% din toate emisiile de gaze cu efect de seră din UE? Pactul Verde european recunoaște că gestionarea durabilă a pădurilor poate contribui la combaterea schimbărilor climatice și a bolilor respiratorii. Fiecare dintre noi poate participa! Colegii noștri de la Adoptă un Copac! au plantat 106.708 de puieți în această primăvară.

strategia UE

2.      Pactul Verde European este un act nou, însă UE a luat măsuri pentru climă dinaintea obligației legale impuse de Legea Climatică.

În decembrie 2019, Comisia Europeană a anunțat Pactul Verde European (European Green Deal) ca strategie de viitor pentru Uniunea Europeană. Printre măsuri se numără:

  • Investiții în tehnologii eco-friendly și sprijinirea inovării;
  • Dezvoltarea unor forme de transport sustenabile;
  • Decarbonizarea sectorului energetic;
  • Colaborarea cu statele din afara Uniunii Europene pentru atingerea obiectivelor.

În 2008, liderii UE au căzut de acord ca până în 2020 să reducă gazele cu efect de seră cu 20% față de nivelul din 1990. Acest obiectiv a fost atins cu trei ani înainte de termen. În 2014, liderii au aprobat obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030. În decembrie 2020, au hotărât să intensifice acest obiectiv modificându-l în 55% comparativ cu 1990.

3.      Fiecare aspect al vieții va fi îmbunătățit.

Producția și utilizarea energiei electrice sunt responsabile pentru 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. De la electronicele din casă până la stilul de a călători, toate aspectele vieții poluează mai mult sau mai puțin. De aceea, o trecere la o economie verde, care să aibă acțiune pe toate fronturile necesită schimbări:

  • Clădirile să fie renovate astfel încât să fie eficiente din punct de vedere energetic;
  • Stilul de călătorie să fie mai sustenabil;
  • Producția de alimente să fie făcută fără pesticide și îngrășăminte dăunătoare solului, apei și animalelor;
  • Investiții în dezvoltarea de proiecte durabile și prietenoase cu mediul;
  • Producția bunurilor să adopte un model de economie circulară, unde deșeurile să fie reciclate, iar materialele valoroase să se întoarcă în economie. În acest articol am detaliat conceptul de economie circulară.

Pentru a atinge aceste obiective și pentru a îmbunătăți toate aspectele vieții, atât autoritățile, cât și cetățenii Uniunii Europene trebuie să participe la această tranziție.

4.      O Europă mai verde înseamnă o Europă incluzivă.

Din păcate, nu toate statele membre reușesc să îndeplinească obiectivele impuse în această strategie. UE vine în ajutorul statelor cu un mecanism de tranziție în valoare de 100 de miliarde de dolari. Just Transition Mechanism este un model incluziv de proiect care oferă suport pentru a atinge obiectivele până în 2050. Acest mecanism vizează 3 domenii:

  • Oamenii și comunitățile vulnerabile;
  • Companiile și sectoarele din industriile cu consum intensiv de carbon;
  • Statele membre sau regiunile care folosesc combustibilii fosili.
5.    Obiectivele climatice UE modelează acțiunea la nivel global.

Deși UE are doar 450 de milioane de locuitori din toată populația globului, schimbările climatice îi afectează pe toți cei 7,8 miliarde de oameni. Prin urmare, UE este hotărâtă să își folosească poziția pentru a conduce acțiunea globală asupra climatului și pentru a oferi un exemplu. Având amprenta de carbon neutră până în 2050, Europa va fi primul continent care ar atinge acest obiectiv. Desigur, pentru a consolida și încuraja angajamentele globale referitoare la climă, UE a lucrat împreună cu partenerii globali.

Însă, mai mult decât să ofere exemplu pe plan internațional, UE colaborează cu alte țări prin includerea unor clauze climatice la negocierea acordurilor comerciale. De asemenea, UE împărtășește expertiza și își îndeamnă partenerii să ia măsuri împotriva încălzirii globale.

strategia UE

Și cum în fiecare lună te invităm să te alături provocării noastre #Challenge2021 – schimbările mici contează!, în luna mai te provocăm să alegi alternative de transport în locul mașinii personale, cum ar fi transportul în comun, bicicleta, trotineta electrică sau chiar mersul pe jos.

Dacă rămâi alături de noi în fiecare lună în care îți dăm o nouă provocare, la finalul anului vei avea 12 noi obiceiuri, prin pași mici.

Informația din acest articol este tradusă și adaptată de pe site-ul Consiliului European.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top