fbpx
skip to Main Content

Klap este un business antreprenorial fondat de Cristian David. Startup-ul își propune să mărească durata de viață a dispozitivelor electronice prin reparare și recondiționare.

„Pentru a combate generarea de deșeuri electronice, am fondat Klap în urmă cu aproape patru ani de zile, iar compania noastră susține trendul circular prin repoziționarea dispozitivelor”, afirmă Cristian David.

În cei peste patru ani de activitate, Klap a cumpărat și revândut peste 80.000 de calculatoare, telefoane mobile și alte dispozitive electronice.

Cum funcționează afacerea?

Modelul de business presupune atragerea dispozitivelor din rândul consumatorilor finali și al companiilor, evaluarea lor și reparația – dacă este cazul – în cadrul centrului nostru de refurbishment intern, remarketarea lor ulterioară pe diverse canale de vânzare. Și aici includem zona de e-commerce, zona de relaționare B2B directă și zona de parteneriat internațional pe care Klap o are deschisă.

O persoană care dorește să vândă un dispozitiv electronic folosit, trebuie mai întâi să îl evalueze pe platforma Klap. Ulterior, dispozitivul va trece printr-o serie de teste care îi vor decide valoarea sa finală. Procesul de evaluare poate presupune până la 98 de pași diferiți de verificare a unui singur dispozitiv.

„Recondiționarea nu înseamnă doar reparare. Înseamnă pregătirea dispozitivului, evaluarea lui internă folosind un banc de lucru și un software specializat. Acolo unde noi considerăm că este cazul, putem să intervenim tehnic asupra lui printr-o reparație. Ulterior, dispozitivul trece din nou printr-o serie de teste, ca să ne asigurăm că reparația a fost de succes”, explică Cristian David.

Care sunt avantajele recondiționării? Un dispozitiv electronic recondiționat – telefon mobil, tabletă, laptop, server- este mult mai bine valorificat decât unul reciclat, în condițiile în care reduce amprenta de carbon cu până la 87%. 

Nevoia schimbării obiceiurilor de cumpărare

Aproape jumătate dintre români înlocuiesc telefonul mobil o dată la 2-3 ani. În schimb, în Europa Occidentală, prin reutilizare și recondiționare, durata medie de viață a smartphone-urilor este de 5 ani.

„Bunele practici din Europa de Vest, prin care consumatorii sunt îndemnați să-și repare dispozitivele folosind vouchere gratuite oferite de autorități sunt cele pe care dorim să le avem și în restul Europei”, consideră antreprenorul.

Astfel de practici contribuie la sprijinirea economiei circulare și promovarea principiilor și avantajelor sale în rândul utilizatorilor.

„Noi putem închide bucla circularității prin prelungirea duratei de viață a dispozitivelor. De asemenea, ne putem asigura că dispozitivele – odată ce nu mai pot fi recondiționate – vor fi reciclate corespunzător, extrăgând materiale care mai pot fi refolosite în producția de noi dispozitive sau în recondiționarea altora.

Campionii Economiei Circulare este un proiect susținut de Eco Synergy și Stratos.

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un CopacAtelierul de PânzăRecicleta, Harta Reciclării, Eco ProvocareaBine Primit, Birou Eco și Regenesys.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top