Economia circulară pornește de la trei principii: eliminarea deșeurilor și a poluării, circulația produselor și a materialelor și regenerarea naturii.
Aplicația mobilă Bonapp este un exemplu de afacere circulară care contribuie la eliminarea deșeurilor prin reducerea risipei alimentare, o problemă a societății în care trăim.
Anual, în Uniunea Europeană se aruncă aproape 59 de milioane de tone de alimente. Altfel spus, fiecare european aruncă 131 de kilograme de mâncare pe an.
„Bonapp a pornit din dorința de a dezvolta – și în România – o platformă online care să contribuie la reducerea risipei de alimente. Cum facem acest lucru? Conectând afacerile care doresc să își reducă pierderile cu utilizatori, clienți dornici să cumpere aceste produse alimentare în regim de vânzare accelerată sau cu mici defecte, care nu mai sunt la standardele ideale pentru a fi comercializate”, afirmă Sînziana Perțea, Account Manager Bonapp.eco.
Peste 500 de parteneri activi în București și Cluj
De la lansarea aplicației, în vara anului 2021, Bonapp a ajuns la peste 500 de parteneri în București și Cluj-Napoca, care plasează cel puțin o ofertă pe săptămână în aplicație. Sunt businessuri diferite, atât ca mărime, cât și ca domeniu de activitate: brutării, cofetării, restaurante, cafenele, hoteluri, benzinării, supermarketuri, băcănii, magazine naturiste.
Produsele vândute prin aplicație au 50% discount față de prețul din magazin. Pot fi produse individuale sau cutii cu produse surpriză. Surprise box-urile sunt listate de partenerii care nu pot da detalii despre produse și pentru care este esențial ca procesul să fie cât mai simplu.
„Utilizatorii aplicației pot alege dintr-o gamă variată de oferte ale zilei. Practic plasează comanda, plătesc direct în aplicație, după care primesc o confirmare digitală a acestei comenzi. Cu această confirmare se vor duce la locație pentru a revendica produsele în intervalul specificat în ofertă. Pe lângă alte considerente, motivația noastră este una sustenabilă, așa că am decis să nu includem servicii de livrare prin curier, pentru a limita pe cât posibil impactul pe care noi îl avem asupra mediului”, explică Sînziana Perțea.
O sută de tone de mâncare salvate
De la lansare, Bonapp a înregistrat peste 200.000 de descărcări, iar numărul de produse individuale și surprise box-uri vândute depășește 210.000. Astfel, aplicația a contribuit la salvarea a peste 100 de tone de mâncare.
Rezultatele au contribuit și la creștere businessului – veniturile obținute în toamna anului trecut au fost cu 400% peste cele din toamna lui 2022.
Unul dintre partenerii activi ai Bonapp este rețeaua de brutării de inspirație pariziană Pain Plaisir din București.
„Prin parteneriatul pe care îl avem cu Bonapp reușim să vindem tot ce producem în ziua respectivă. Astfel, colaborarea ne ajută, să fim sustenabili și să ne gestionăm pierderile mai eficient”, afirmă Anca Florea de la Pain Plaisir.
Urmează extinderea
Prima etapă de dezvoltare a aplicației a avut ca obiectiv creșterea ușurinței de utilizare și a accesibilizării acesteia pentru partenerii comercianți. Astfel, prin monitorizarea tiparelor de listare ale partenerilor, mai multe dintre procese au fost automatizate. Rezultatul se vede în creșterea activității în aplicație.
Pasul următor este îmbunătățirea experienței utilizatorilor care folosesc în aplicația, dar și extinderea în alte orașe în cursul acestui an.
Campionii Economiei Circulare este un proiect susținut de Eco Synergy și Stratos.
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit, Birou Eco și Regenesys.