skip to Main Content

Economia circulară implică utilizarea materialelor și resurselor într-un ciclu de viață continuu. Prioritară, în cazul acestora,  este reutilizarea.

Industria textilă nu face excepție de la această regulă. Resturile textile generate de fabricile și de atelierele de confecții ar trebui reutilizate sau, cel puțin, reciclate inainte de a ajunge la groapa de gunoi sau la incinerare.

Puzzletex, gama de upcycling textil

Atelierul de Pânză este o întreprindere socială, parte a asociației Viitor Plus, care produce, de 15 ani, sacoșe din bumbac netratat, ca alternativă la sacoșele din plastic de unică folosință. În plus, Atelierul de Pânză are un departament întreg de upcycling textil.

„La Puzzletex ne concentrăm pe colectarea resturilor textile de la fabrici și atelierele de confecții. Procesul de colectare poate fi complicat dar reprezintă un pas esențial în direcția economiei circulare și a gestionării mai sustenabile a resurselor textile”, afirmă Andreea Dobre, managerul Atelierului de Pânză.

IKEA România a fost partenerul care a susținut dezvoltarea gamei Puzzletex încă de la începutul proiectului. Compania a contribuit prin donarea resturilor de țesătură folosite la crearea accesoriilor.

Peste 10.000 de accesorii create în 2023

Odată ajunse în atelier, materialele textile sunt sortate pe categorii, mărime și destinație.

„Creativitatea joacă un rol esențial pentru că este nevoie de imaginație și abilități de design pentru a transforma bucățile de textile în produse noi, funcționale. Luăm bucăți de materiale pe care le îmbinam cu grijă pentru a crea un produs cu totul nou, de cele mai multe ori unicat”, arată Simona Geacă, coordonator Puzzletex în cadrul Atelierul de Pânză.

Gama Puzzletex cuprinde ghiozdane, portofele, sacoșe de diferite tipuri și chiar și jucării sau obiecte de decor. Doar în 2023, Atelierul de Pânză a creat  peste 10.000 de articole Puzzletex, iar – de la lansarea gamei – peste 25.000 de accesorii au fost confecționate din resturile textile.

Încă un pas spre Zero Waste

Tot anul trecut, Atelierul de Pânză a mai făcut un pas în direcția economiei circulare.

Chiar dacă materialele sunt folosite cât mai eficient posibil în atelier, tot există aproximativ 5% pierderi în procesul de producție. În cei aproape 15 ani de activitate, Atelierul de Pânză a generat astfel în jur de două tone de deșeuri textile. Acestea nu au fost însă trimise la incinerat și nici  la groapa de gunoi.

Pentru a reduce și mai mult generarea de deșeuri, Atelierul de Pânză a decis să achiziționeze un echipament pentru a transforma și cele mai mici resturi textile în tocătură.

„Utilajul ne permite să obținem un material nou, care poate fi valorificat în diferite moduri, creând o resursă suplimentară pentru reciclare și pentru crearea de parteneriate. Tocătura este folosită ca umplutură într-o nouă gamă de produse Puzzletex aflată în stadiu de testare, care include perne de șezut, perne decorative și fotolii puf”, explică Andreea Dobre.

Pentru achiziția utilajului de tocare a deșeurilor textile, Atelierul de Pânză a primit o finanțare de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Economiei. Cu ajutorul echipamentului, vor fi valorificate toate resturile textile colectate în perioada următoare, precum și toate resturile textile rezultate în urma procesului intern de producție.

Unitate Protejată Autorizată

Lansat în 2009, Atelierul de Pânză este unul dintre cele mai vechi programe ale asociației Viitor Plus.

Atelierul de Pânză  este o întreprindere socială cu statut de unitate protejată autorizată. Astfel, din cei 30 de angajați ai săi, 17 sunt persoane cu dizabilități, pentru care atelierul reprezintă un loc de muncă sigur.

Anul trecut, croitoresele de la Atelierul de Pânză au creat peste 77.000 de sacoșe și accesorii textile.

Campionii Economiei Circulare este un proiect susținut de Eco Synergy și Stratos.

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un CopacAtelierul de PânzăRecicleta, Harta Reciclării, Eco ProvocareaBine Primit, Birou Eco și Regenesys.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top