skip to Main Content

Ateliere Fără Frontiere este o organizație socială și de mediu care promovează și implementează principiile economiei circulare și sociale prin toate proiectele sale.

Organizația reintegrează pe piața muncii persoane greu angajabile. Astfel, în cei 15 ani de activitate, 300 de persoane provenind din medii vulnerabile au fost angajate în programul de integrare socio-profesională.

Din 2019, Ateliere Fără Frontiere este afiliată la Groupe SOS, o rețea globală care lucrează pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

10% din școlile din mediul rural, dotate de educlick

Cel mai longeviv program al organizației este educlick – atelierul unde deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt colectate, dezmembrate și pregătite pentru reciclare. Echipamentele care mai pot fi utilizate sunt reparate și apoi donate.

Ateliere Fără Frontiere este un colector autorizat de DEEE și deține autorizație recunoscută de Ministerul Mediului pentru reutilizarea echipamentelor IT.

Atelierul educlick pregătește pentru reutilizare calculatoarele și laptopurile colectate, pe care Ateliere Fără Frontiere le donează apoi școlilor din toate județele țării.

„Derulăm programul Dăm click pe România deja de 15 ani. Prin intermediul programului de donare de calculatoare recondiționate, am reușit să echipăm laboratoarele IT a peste 10% din școlile din mediul rural din România”, afirmă Cristina Cautiș, coordonator comunicare Ateliere Fără Frontiere.

Ateliere Fără Frontiere donează anual 4.000 de echipamente IT care merg către instituții de învățământ, organizații neguvernamentale sau cu profil social. Acestea se pot înscrie în programul de donații în momentul în care se deschide apelul pe site-ul educlick.ro.

Până în prezent, organizația a donat peste 27.000 echipamente IT recondiționate – calculatoare PC, laptopuri, dar și videoproiectoare, table interactive și imprimante.

Serviciu de mentenanță pentru echipamentele donate

Calculatoarele colectate sunt mai întâi testate în atelier. Dacă pot fi pregătite pentru reutilizare, acestea trec printr-o etapă de ștergere a tuturor datelor care mai sunt încă stocate.

Din dorința de a oferi tuturor beneficiarilor proiectului șanse egale la educație digitală, PC-urile donate școlilor au specificații tehnice asemănătoare și vin împreună cu licență Microsoft.

În plus, Ateliere Fără Frontiere oferă școlilor și serviciul edufixIT. Pentru calculatoarele și celelalte  echipamentele donate, școlile și organizațiile pot apela la acest serviciu. Pot prelungi durata de viață a echipamentelor IT, pot rezolva erorile întâmpinate în timpul utilizării și orice alte probleme de conectivitate.

Reparare vs. reciclare

educlick pune în primul rând accent pe recondiționarea sau repararea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

„Prin recondiționarea echipamentelor electrice colectate, reușim să reducem cu mai multe tone emisiile de CO₂, decât prin reciclarea lor. De exemplu, recondiționarea unei unități PC centrale permite evitarea  a 470 de kg emisii de carbon, în timp ce reciclarea contribuie cu doar 30.2 kg la reducerea emisiilor de CO, explică Cristina Cautiș.

Prin reparare, crește durata de viață a produselor electronice. Astfel, scade cererea de materii prime noi și – odată cu ea – poluarea generată de extracția și producerea acestora.

„Pe viitor, ne dorim să putem repara cât mai multe tipuri de electronice și electrocasnice din cele pe care le colectăm. Este un proiect ambițios, dar facem deja primii pași în acest sens”, adaugă Cristina Cautiș.

Remesh dă o nouă viață bannerelor publicitare

educlick nu este singurul atelier al asociației unde sunt reutilizate produse și materiale. remesh este cel de-al doilea atelier dezvoltat de Ateliere Fără Frontiere în 2011. Aici materialele publicitare de pe clădiri sunt recuperate și transformate în accesorii vestimentare.

„Atelierul remesh reprezintă a doua șansă pentru mesh-urile și bannerele publicitare pe care le transformă în produse sustenabile, gata de purtat. Este locul în care colegii noștri din programul de integrare socio-profesională se dezvoltă, învață și își croiesc, puțin câte puțin, un viitor mai independent. Aceștia curăță, măsoară, taie și cos bannerele și mesh-urile recuperate”, explică Cristina Cautiș.

La finalul vieții lor, deșeuri publicitare sunt strânse de pe clădiri și aruncate direct la groapa de gunoi, unde sunt incinerate. Altă soluție reală de reciclare nu există din cauza materialului din care sunt confecționate – PVC. Acesta are în compoziție clor, arderea lor este extrem de nocivă, poluând aerul pe care îl respirăm.

80.000 de articole din mesh-uri

Până în prezent, atelierul remesh a recuperat 12 tone de deșeuri publicitare, din care au fost create aproape 80.000 de articole și accesorii. Fiecare produs remesh este unic datorită designului care diferă, în funcție de grafica bannerelor și mesh-urilor recuperate.

„De pe clădiri, bannerele și mesh-urile publicitare ajung pe umărul purtătorilor responsabili și le oferă o alternativă la conceptul de fast fashion”, adaugă Cristina Cautiș.

În luna ianuarie, atelierul remesh a lansat o nouă linie de accesorii. Noua linie Blanc. de genți și accesorii este realizată din bannere reutilizate, cusute cu designul original în interior. Pe exterior, pânza este complet albă.

Campionii Economiei Circulare este un proiect susținut de Eco Synergy și Stratos.

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un CopacAtelierul de PânzăRecicleta, Harta Reciclării, Eco ProvocareaBine Primit, Birou Eco și Regenesys.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top