skip to Main Content

Bucureștiul este orașul în care trăim și pe care ni-l dorim mai puțin poluat și mai prietenos cu noi. Ce rezultă în urma obiceiurilor noastre de consum și a serviciilor publice, gestionate de administrația locală, nu seamănă întotdeauna ceea ce ne-am dori să vedem.

Producem 725 de milioane de kilograme de deșeuri în fiecare an. Din gunoiul pe care fiecare bucureștean îl produce zilnic, un kilogram ajunge la singurul depozit de deșeuri din zona Capitalei. Acesta va deveni neîncăpător în câțiva ani. Iar scenariul înfricoșător al munților de gunoaie în preajma orașului va deveni realitate!

Soluția e chiar la noi: să folosim și refolosim, să reparăm, în loc să aruncăm, să închiriem, în loc să cumpărăm pentru o singură utilizare, să donăm nu doar pentru a face un bine altora, ci pentru a ne face un bine nouă înșine.

Programul Harta Reciclării al asociației Viitor Plus propune o aplicație  ușor de folosit, o hartă virtuală unde poți găsi cele mai apropiate puncte de colectare separată, dar și centre de reparații, închirieri, donații, magazine caritabile, care vând produse neambalate second hand.

Harta Reciclării este ghidul bucureșteanului atunci când caută un centru apropiat de casă sau de birou, un loc unde să lase deșeurile care se colectează separat pentru reciclare.

Cele 17.000 de puncte de colectare de pe Harta Reciclării, din care circa 20% sunt în București, au contribuit la recuperarea de resurse, prin reciclare.

Harta Reciclării, dar și a Reducerii și Reutilizării

Nevoia de a consuma mai puține resurse, de a cumpăra bunuri durabile, care se pot reutiliza cât mai mult, în locul produselor aruncate după o singură folosire este susținută permanent de Harta Reciclării prin campanii de informare și conștientizare despre reducerea consumului și reutilizare, reparare.

Pentru că harta este cel mai cunoscut proiect al programului, am hotărât să adăugăm noi centre, care să îi ajute pe bucureșteni să genereze mai puține deșeuri.

Așadar, vom pune pe hartă atelierele de reparație electronice, ceasuri, biciclete, îmbrăcăminte, magazinele second-hand, centrele de închiriere sau de donații, magazinele zero waste, cele care produse care au mai fost utilizate și cele de caritate.

Pentru un București circular îi încurajează pe bucureșteni să meargă la centrele de economie circulară de pe Harta Reciclării, să le utilizeze serviciile și să adauge inițiative de reducere și reutilizare pe hartă,  pentru a le face cunoscute și către ceilalți locuitori ai Capitalei.

Ajută-ne să mapăm punctele de economie circulară din Capitală

Platforma Harta Reciclării este participativă, așa că oricine poate adăuga puncte noi. Te încurajăm să ne ajuți și să adăugăm cât mai multe ateliere de reparații, magazine second-hand, centre de închiriere, centre de donații, magazine zero waste sau care primesc ambalaje returnabile.

Vom arăta, prin câteva exemple, care este importanța acestor servicii pentru a economisi resursele și materiile prime necesare pentru fabricarea unor produse și articole noi.

Închiriază

Unele dintre articolele pe care le cumpărăm ajungem să le folosim foarte rar. Uneori nu le folosim deloc. Pentru astfel de situații, închirierea este o opțiune mult mai economică și mai prietenoasă cu mediul. Acest serviciu permite ca același produs să fie utilizat de mai multe persoane. În plus, proprietarii bunurilor închiriate sunt interesați să le prelungească durata de viață pentru a le folosi cât mai mult timp.

Închirierea contribuie la înlocuirea modelului bazat pe cumpărare, utilizare și aruncare a produselor cu unul care generează mai puține deșeuri printr-o utilizare mai eficientă a produselor.

Serviciile de închiriere sunt mai des utilizate pentru activități ocazionale. Se închiriază vestimentații, echipamente, și alte articole necesare la organizarea de evenimente mari, se pot închiria produse pentru activități în aer liber, pentru mobilitate sau pentru activități de renovare și bricolaj.

Donează

Donațiile reduc consumul de materiale și contribuie la o societate mai echitabilă prin ajutorul dat persoanelor vulnerabile. Putem dona bunurile folosite, dar care se află în stare bună și sunt funcționale.

Atunci când donăm, trebuie să ne asigurăm că lucrurile sunt în stare bună și pot fi utilizate de beneficiari. articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte trebuie să fie spălate. Echipamentele și obiectele de mobilier trebuie să fie în stare cât mai bună, eventual reparate înainte de a fi donate. Atenție și dacă obiectele donate sunt potrivite pentru beneficiari.

Donațiile sunt benefice pentru mediu, prin facilitarea reutilizării și prelungirea duratei de viață a bunurilor. Astfel, se economisesc materialele și energia necesare pentru fabricarea unor produse noi.

Repară

Articolele pe care le purtăm sau echipamentele pe care le folosim nu trebuie să fie neapărat înlocuite dacă s-au degradat sau au suferit mici defecțiuni. Primul pas este evaluarea produsului, pentru a vedea dacă mai poate fi reparat și dacă acest proces este rentabil.

De multe ori, piesele de schimb și reparația costă aproape cât un produs nou, iar unele echipamente nu sunt concepute pentru a putea fi ușor de reparat. Această situație este însă pe cale să se schimbe.

Directiva UE, care introduce dreptul de reparare al produselor, a intrat în vigoare în această vară și va trebui transpusă în legislația națională în maxim 2 ani. Conform acesteia producătorii unt obligați să respecte normele de ecodesign. Conceptul presupune o atenție specială acordată impactului asupra mediului al produselor pe întreg întregul ciclu de viață, folosind materiale ușor de reciclat și componente ușor de schimbat.

Cumpără second hand

Prelungim durata de viață a produselor o și atunci când cumpărăm articole care au mai fost folosite. Fie că vorbim de articole second hand, la mâna a doua, pre-owned sau pre-loved, această categorie de produse a devenit din ce în ce mai apreciată.

Hainele și pantofii second-hand sunt chiar văzuți ca o contrapondere la industria de fast-fashion care lansează zilnic sute, chiar mii de articole noi, din materiale cu un grad scăzut de uzură. Chiar dacă pot fi incredibil de ieftine, multe produse au costuri ascunse precum materiale a căror producție poluează mediul sau persoane prost plătite, nevoite să lucreze în condiții dificile.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top