skip to Main Content

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) a fost creat pentru a recupera ambalajele de băuturi de la consumatori într-o stare cât mai bună și a le trimite la reciclat.

A reușit să facă acest lucru? DA.

În primul an de funcționare au fost colectate peste 3,35 miliarde de recipiente de băuturi, reprezentând circa 55% din toate ambalajele cu garanție puse pe piață. Și marea majoritate a ambalajelor – 3,2 miliarde – au fost reciclate.

De ce au apărut ambalajele cu garanție?

În România există fabrici unde se reciclează diferite tipuri de materiale. Rata de colectare este însă în continuare foarte mică – 12,3% în 2022, conform Eurostat. Cu acest procent, România se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.

Care este problema? Nu toți cei care consumă băuturi sunt preocupați să colecteze ambalajele separat. Uneori le aruncă cu gunoiul amestecat. Alteori le lasă chiar în locul unde golesc ambalajul – în natură, lângă apă, pe marginea drumului.

În plus, nu toate administrațiile locale și companiile de salubrizare sunt preocupate de colectarea separată. Ele au instalat infrastructura necesară (containere dedicate, saci de diferite culori), dar nu s-au preocupat suficient să informeze și să schimbe comportamentul cetățenilor prin benefici (dacă sortează corect) sau prin tarife mai mari și amenzi (dacă nu respectă regulile).

În consecință, ambalajele de băuturi ajungeau de multe ori amestecate cu alte deșeuri. Deveneau astfel  prea murdare pentru a mai fi trimise la fabricile de reciclare.

Ce este garanția?

Rolul garanției este de a aduce ambalajele de băuturi înapoi de unde au fost cumpărate. Toate băuturile alcoolice sau răcoritoare au un cost suplimentar de 50 de bani. Această sumă – garanția – este plătită la cumpărarea produsului și înapoiată odată cu returnarea ambalajului la magazin.

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este valabil oriunde în România. Garanția poate fi recuperată, cel puțin teoretic, din orice magazin care vinde băuturi. În realitate, nu toate magazinele acceptă ambalajele cu garanție, deși sunt obligate prin lege.

Toate ambalajele care pot fi returnate prin SGR au logo-ul caracteristic lângă care este scris mesajul ambalaj cu garanție.

Băuturi cu ambalaje SGR

Apă
Sucuri
Băuturi energizante

Bere și cidru
Vin și spumant
Băuturi spirtoase

Tipuri de ambalaje cu garanție

Recipiente plastic (sticle PET)

Doze de aluminiu

Sticle

Volume între 100 ml și 3 litri

Ambalaje care NU fac parte din SGR

  • Ambalaje din carton tip Tetrapak
  • Borcane
  • Recipiente PET de 5 litri
  • Lapte și produse lactate
  • Ulei și oțet
  • Suc de roșii (alimentar)
  • Apă demineralizată

Colectarea ambalajelor cu garanție

Pentru a putea fi returnate în Sistemul de Garanție Returnare, ambalajele de băuturi trebuie să fie nedeformate sau strivite și cu eticheta cu codul de bare  intactă. De asemenea, trebuie, să fie curate și scurse bine.

Ambalajele sunt colectate în prin două metode – automată și manuală.

Colectarea automată este mai populară, fiind mai rapidă. Aceasta se poate face la automatele sau aparatele RVM (Reverse Vending Machine) care sunt deținute de magazine și se află de obicei poziționate la intrarea sau în exteriorul supermarketurilor și hipermarketurilor. În schimbul ambalajelor cu garanție primești un voucher care poate fi cheltuit în magazinul respectiv sau preschimbat în numerar la casele de marcat ale magazinului.

Colectarea manuală se realizează direct la casele de marcat ale magazinelor care acceptă ambalajele cu garanție, iar cumpărători primesc bani numerar. Metoda manuală este mai des întâlnită la magazinele mici și la cele aflate în localități cu număr redus de locuitori. Aici investiția într-un automat de preluare a ambalajelor nu ar fi rentabilă pentru proprietarul magazinului.

Dezavantajele colectării manuale sunt legate de mediu. Dacă ambalajele cu garanție introduse în aparatele RVM sunt numărate automat și compactate, cele colectate manual sunt introduse în saci și trimise la centrele de sortare fără a fi compactate sau turtite, pentru a fi numărate din nou. Acest lucru înseamnă că autovehiculele care preiau sacii cu ambalaje cu garanție intacte transportă mai mult aer decât materie primă. Amprenta de carbon a transportului acestor ambalaje de la locul de predare la centrele de sortare este considerabil mai mare decât în cazul ambalajelor compactate de aparatele RVM.

Cu toate acestea, colectarea manuală trebuie încurajată în zonele rurale mai îndepărtate, unde nu este avantajoasă instalarea aparatelor RVM, pentru a permite cât mai multor persoane să predea ambalajele cu garanție.

Tot colectare manuală se face și de la unitățile de alimentație publică – restaurante, baruri, cafenele, săli de evenimente și alte unități comerciale care vând băuturi consumate în locația respectivă.

Centre de numărare și sortare

După ce ambalajele au fost colectate în magazine, manual sau la aparatele RVM, ele sunt ajung la centrele de sortare și numărare ale RetuRO, compania care administrează Sistemul de Garanție Returnare din România.

Acționarii RetuRO sunt asociația producătorilor de băuturi răcoritoare, cea a producătorilor de bere, cea a retailerilor, dar și statul român, prin Ministerul Mediului.

Compania lucrează cu firme de transport, care preiau ambalajele cu garanție colectate de la magazine și le duc la centrele de sortare și numărare.  De acolo, le duc la fabricile de reciclare

Cele 7 centre de sortare și numărare pe care RetuRO le operează în acest moment sunt situate în:

  • Bonțida (jud. Cluj)
  • Timișoara
  • Brașov
  • Otopeni (jud. Ilfov)
  • Craiova
  • Bacau,
  • Ariceștii Rahtivani (jud. Prahova)

Lecția Cele 7 vieți ale lui PET-rică

Harta Reciclării încurajează colectarea prin intermediul Sistemului de Garanție-Returnare în rândul elevilor, prin oferirea lecției informale de educație de mediu „Cele 7 vieți ale lui PET-rică”. Materialele educaționale, disponibile pe pagina web dedicată a asociației Viitor Plus, sunt adaptate atât pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal, cât și pentru învățământul preșcolar.

Ciclul preșcolar
Ciclul primar
Ciclul gimnazial
Ciclul liceal

Rezultate SGR 2024

  • Ambalaje puse pe piata
  • Ambalaje returnate

Rata de returnare 2024 – 54,9%

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top