skip to Main Content

Startup-urile care luptă pentru conservarea planetei

Antreprenorii pot pune în practică – relativ repede și cu puține resurse – idei și inovații care răspund la nevoile societății. Printre acestea se numără reducerea poluării sau conservarea biodiversității.

Una dintre problemele lumii actuale este mediul sufocat de creșterea galopantă a cererii de resurse. Mulți antreprenori pornesc la drum tocmai pentru că nu se mai regăsesc într-o societate care încurajează cumpărarea de produse de orice fel și supra-consumul.

Afacerile pornite de la zero de antreprenorii preocupați de mediu au ca principal scop tot obținerea de profit. Dar activitatea economică trebuie să permită dezvoltarea societății pe principii durabile. Astfel, produsele și serviciile pe care startup-urile verzi le pun pe piață au rolul să limiteze cât mai mult impactul asupra mediului.

Antreprenorii joacă, de asemenea, un rol crucial în sprijinirea tranziției către economia circulară. O pot face prin activități care presupun închirierea, repararea, reutilizarea, dar și a reciclarea. În plus, economia circulară presupune o colaborare mai strânsă a actorilor economici între ei, dar și cu comunitățile din care fac parte.

Premii pentru idei revoluționare

Se pun speranțe mari în tehnologii și idei inovatoare pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care Planeta se confruntă astăzi. Poate prea mari, uneori. Numeroase inițiative premiază idei care contribuie la protejarea mediului, cu scopul de a le promova și a le ajuta să își dezvolte inițiativele.

Unul dintre cele mai mediatizate este Premiul Earthshot, lansat în 2000 de prințul William al Marii Britanii și de naturalistul David Attenborough. Scopul premiului este identificarea și scalarea celor mai inovatoare soluții pentru provocările de mediu actuale, în condițiile în care schimbarea nu se întâmplă suficient de repede sau la nivelul de care avem nevoie.

În fiecare an, începând cu 2021 și până în 2030, Earthshot  acordă cinci premii pentru categoriile: Protejează și reface natura; Curăță aerul; Readu la viață oceanele; Construiește o lume fără deșeuri și Repară Clima. Fiecare câștigător primește un grant de un milion de lire sterline (5,8 milioane de lei) pentru a-și continua activitatea cu scopul protejării a mediului.

Iată și o parte dintre câștigătorii primelor trei ediții:

  • Notpla – un startup britanic care produce ambalaje biodegradabile pentru bunuri de larg consum și alimente cu livrare la domiciliu, folosind alge marine și plante, ca alternativă la plasticul de unică folosință.
  • S4S Technologies – o inițiativă din India care își folosește echipamente de deshidratare alimentate cu energie solară pentru a reduce risipa de alimente și pentru a ajuta fermierii să transforme surplusul de recoltă în produse cu o durată de valabilitate mai lungă.
  • GRST – un startup din Hog Kong care a dezvoltat o nouă tehnologie de fabricare bateriilor de litiu-ion. Startup-ul folosește un proces mai curat pentru a produce baterii. În loc să folosească solvenți toxici și materiale greu de reciclat, GRST folosește un material compozit solubil în apă la fabricarea bateriilor. La sfârșitul duratei de viață a bateriei, litiul, cobaltul și nichelul să poată fi recuperate mai ușor și ieftin pentru a putea fi refolosite la fabricarea altor baterii.

Acceleratoare de startup-uri verzi

Antreprenorii preocupați de mediu care dezvoltă servicii bazate pe noile tehnologii, se pot înscrie în incubatoare sau acceleratoare de startup-uri verzi. Acestea oferă participanților activități de mentorat, oportunități de networking, inclusiv cu potențiali investitori, acces la spații și ateliere de lucru destinate startup-urilor.

Romania ClimAccelerator este un astfel de accelerator, cu trei ediții la activ. Programul a oferit antreprenorilor selectați vizibilitate pentru tehnologiile cu impact pozitiv asupra mediului, oportunități de finanțare și de scalare a afacerii, acces la parteneri și la factori de decizie.

Printre participanții la ediția din 2023 s-au numărat:

  • Kolecto – o aplicație digitală care îi ajută pe micii comercianți să gestioneze și să raporteze ambalajele reciclabile colectate manual în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare.
  • ZĂ KUP – propune un sistem de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri, cu scopul de a înlocui paharele de unică folosință.
  • ExpertGES – o platformă online prin care companiile și instituțiile pot să-și administreze emisiile de gaze cu efect de seră și, implicit, amprenta de carbon.
  • MASAP – un startup care își propune realizarea de sere automatizate pe baza tehnologiei hidroponice, izolate de factorii climatici, independente energetic, care produc sub 1% deșeuri.
  • R3d.eco – se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei de producție industrială folosind materiale plastice reciclate, cu ajutorul unei imprimante 3D cu 28 de capete.

Unele dintre cele mai mari afaceri de pe glob au pornit ca startup-uri. Nu este exclus să vedem, în 10-20 de ani cum un startup, care își propune să rezolve una dintre cauzele poluării din lumea actuală, ajunge cea mai mare companie din lume.

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top