Al 12-lea ceas este campania de conștientizare, lansată de Viitor…
Cupru
Cupru: cum colectăm un metal neferos
- Orice obiect confecționat din metal poate fi reciclat. Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Pentru a îți da seama în ce categorie se încadrează folosește un magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magnetul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
- Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel, etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve și doze pentru băuturi.
- Cel mai frecvent și valoros material reciclabil e aluminiul. Acesta se găsește sub forma dozelor de băuturi răcoritoare, bere, energizante, a flacoanelor cu aerosoli de parfum sau deodorant.
Nu se pot recicla:
- Recipientele metalice care nu au fost golite de conținut.
- Recipientele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu solvenți sau alte substanțe periculoase.
Cuprul este un material esențial utilizat încă din cele mai vechi timpuri. Cuprul este 100% reciclabil, fiind al 3-lea cel mai reciclat metal după fier și aluminiu. [1] Metalul este un conductor bun de electricitate
Cum se reciclează?
Deoarece sortarea în containerele dedicate nu este făcută întotdeauna corespunzător, de obicei la centrele specializate se mai face și o sortare manuală, și apoi una mecanică, ce utilizează un electromagnet, pentru a separa metalele feroase de cele neferoase. Fiecare categorie de metal este separată pe categorii: zinc, cupru, oțel, aluminiu etc.
Pentru ca procesul de separare să fie mai facil, în majoritatea cazurilor metalul se reciclează în aceleași containere cu plasticul. Ele sunt apoi alese la stațiile de sortare.
Deșeurile din zinc sau alt metal trebuie colectate pe categorii de metale și duse la centrele de valorificare specializate, unde sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte.
Ca reguli generale, este de dorit ca metalele feroase să aibă un grad minim de rugină, să fie separat de alte componente metalice (șuruburi, nituri, capace, etc.), să fie clătit de resturi lichide sau alimentare și aplatizat, pentru a ocupa cât mai puțin loc.
Odată ajuns în instalația de reciclare, materialul este tocat și separat de contaminanți. După acest pas urmează topirea metalului și turnarea acestuia în forme pentru a fi transportat ulterior la producători. [2] Reciclarea cuprului reduce emisiile de CO2 și economisește energia electrică, fiind o metodă eficientă de a reintroduce în economie un material valoros. Reciclarea cuprului solicită cu până la 90% mai puțină energie decât producția de la zero. La nivel global sunt salvate astfel 40 de milioane de tone de CO2, echivalentul a 16 milioane de mașini scoase de pe șosele. Odată cu reciclarea produselor din cupru sunt recuperate și alte materiale precum argint, nichel, aur, zinc, staniu sau plumb. [3]
Știai că…
- Cercetătorii consideră că 80% dintre cuprul care a fost minat până acum încă se folosește? Cuprul este al treilea cel mai reciclat metal.
- Doar 12% din resursele cunoscute de cupru au fost minate? Cuprul este însă o resursă finită și este eficient să fie reciclat de câte ori este posibil. [4]
- Cuprul este un oligoelement esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a plantelor, animalelor și ființelor umane? [5]
Clipuri video:
Copper recycling: https://www.youtube.com/watch?v=UUHZyvQWPVg
Copper Wires Recycling Plant: https://www.youtube.com/watch?v=ZKN5MtrY5Cg
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.
Surse:
[1] https://www.elginrecycling.com/scrap-metal/copper/ [2] https://solutions.borderstates.com/how-is-copper-recycled/ [3] https://copperalliance.org/wp-content/uploads/2017/03/ica-copper-recycling-201712-A4-HR2.pdf [4] https://www.copper.org/environment/lifecycle/ukrecyc.html [5] https://www.thebalancesmb.com/the-importance-of-copper-recycling-2877931Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.