skip to Main Content
Alamă

Alamă

Cum se colectează?

Alama se găsește de cele mai multe ori în instalațiile sanitare de uz casnic, dar și în cele industriale. Există mai multe tipuri de aliaje, însă cele mai frecvente este alama galbenă și roșie. Alama se mai găsește și în obiecte precum chei, mânerele ușilor sau corpuri de iluminat. Alama este un material greu. [1]

Se colectează pentru reciclare materialul curat, fără alți contaminanți precum plastic, aluminiu, vopsea, lemn, ulei sau oțel. [2] Alama este un metal prețios și folositor și poate fi reciclat pentru a fi transformat în alte obiecte.

Cum colectăm un metal neferos
  • Orice obiect confecționat din metal poate fi reciclat. Metalul se împarte în două grupe: metale neferoase (aluminiu, cupru, zinc etc.) și metale feroase (oțel/inox/fier). Pentru a îți da seama în ce categorie se încadrează folosește un magnet. Metalele neferoase nu sunt magnetice, deci nu se va lipi magnetul de ele, în timp ce metalele feroase sunt magnetice.
  • Metalul poate proveni din multiple surse, de la electronice și electrocasnice mici și mari (unele componente ale acestora sunt confecționate din diferite metale – aur, argint, zinc, oțel, etc.) până la obiecte folosite în construcții sau conserve și doze pentru băuturi.
  • Cel mai frecvent și valoros material reciclabil e aluminiul. Acesta se găsește sub forma dozelor de băuturi răcoritoare, bere, energizante, a flacoanelor cu aerosoli de parfum sau deodorant.

Cum se reciclează?

Prin reciclarea alamei se economisește energie, spațiu și bani, oferă o amprentă de carbon redusă și se evită extragerea materiei prime.

Deoarece sortarea în containerele dedicate nu este făcută întotdeauna corespunzător, de obicei la centrele specializate se mai face și o sortare manuală, și apoi una mecanică, ce utilizează un electromagnet, pentru a separa metalele feroase de cele neferoase. Fiecare categorie de metal este separată pe categorii: zinc, oțel, cupru, alama, aluminiu etc.

Pentru ca procesul de separare să fie mai facil, în majoritatea cazurilor metalul se reciclează în aceleași containere cu plasticul. Ele sunt apoi alese la stațiile de sortare.

Deșeurile din alamă sau alt metal trebuie colectate pe categorii de metale și duse la centrele de valorificare specializate, unde sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte.

Ca reguli generale, este de dorit ca metalele să aibă un grad minim de rugină.

Alama este topită într-un cuptor la temperature de topire, iar apoi se decontaminează prin electroliză. După acești pași se toarnă în diferite forme și se lasă să se răcească, fiind apoi transportat către producători.

 Știai că….

  • Alama este un aliaj de cupru și zinc și are importanță istorică datorită durității și prelucrării sale? Este rezistentă în timp la coroziune, este un bun conductor de electricitate și căldură.
  • Alama poate fi dură sau moale în funcție de proporțiile de zinc și cupru? Alama cu conținut ridicat de cupru poate fi prelucrată la o temperatură mai mică, sudată, laminată sau îndoită mai ușor.
  • Poate fi folosită pentru a decora obiecte și a da aspect aurit.
  • Este similar cu bronzul? Bronzul este un aliaj de cupru și staniu în loc de zinc.
  • Punctul de topire al alamei variază în funcție de raportul componentelor din aliaj și este cuprins între 900 și 940° C? [3]

Clipuri video:

NonFerrous Metal Recycling 101: Brass: https://www.youtube.com/watch?v=Y8KT9FqJmxU&feature=emb_title

Types of Brass & Separating Them: https://www.youtube.com/watch?v=yxGUl7h-hP4

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.


Surse:

[1] http://www.sarecycling.com/items-we-accept/brass/

[2] http://www.metalrecyclersusa.com/brass-recycling.html

[3] http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-brass/

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top