La un an de la lansare, Sistemul de Garanție -…
Ce faci cu saltelele vechi?
Cel mai probabil te-ai trezit în situația în care ți-ai schimbat salteaua și nu ai știut ce să faci cu cea veche. Ne uităm împreună la cum aplicăm cei 3R, reducere, reutilizare, reciclare, în cazul acetor obiecte folosite. Ce poți să faci cu saltelele vechi?
- În cazul în care salteaua este într-o stare bună, o poți dona sau poți face schimb cu un alt obiect care îți trebuie. Există pe Facebook câteva grupuri unde poți da spre donație salteaua: Free Cycle București, Loc de Troc – Micile Bucurii, Pasionati de Reciclare sau Reciclare/Zero-Waste/Sustenabilitate Bucuresti.
- În cazul în care salteaua este foarte veche și nu mai poate fi folosită, poți apela la colectori autorizați care să vină să ridice salteaua.
Abandonarea saltelei pe stradă sau lângă pubelele de gunoi nu este o opțiune, se amendează conform legii cu privire la regimul deșeurilor nr. 211/2011 cu suma între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 20.000 și 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
Câteva exemple de colectori care ridică deșeuri voluminoase, printre care și saltele vechi, covoare, plapumi, perne:
- În București poți apela la Eco Business Logistic, Reciclero,
- Pentru județul Constanța, Dolj și Călărași poți apela la IRIDEX Group Salubrizare
- Pentru restul țării poți apela la grupul RER Ecologic în județele în care activează (Bihor, Arad, Buzău, Tulcea, Galați, Brăila, Timiș, Hunedoara, Dolj, București, Ilfov, Călărași și Giurgiu)
În toate orașele, compania de salubritate ar putea prelua la cerere deșeurile voluminoase. Află care este compania de salubritate din orașul tău și contacteaz-o pentru colectarea acestor deșeuri.
- Câțiva retaileri au serviciul de buy-back, la achiziționarea unei saltele noi.
- IKEA în București și județele din apropiere (Ilfov, Prahova, Giurgiu, Călărași, Ialomița, în limita capacităților disponibile). Aici găsești mai multe detalii.
- Magazinul Timoflex în Cluj-Napoca.
- Dormeo îți livrează salteaua nouă și o preiau pe cea veche gratuit. 39 de magazine se află în toată țara.
Este important să colectăm deșeurile separat, pentru a evita supraaglomerarea gropilor de gunoi. Deșeurile voluminoase ocupă mult spațiu și se descompun foarte greu. Multe deșeuri voluminoase pot fi reciclate și transformate în obiecte noi. Pe https://localizare.hartareciclarii.ro/ găsești puncte de colectare pentru toate materialele reciclabile. Harta este interactivă și participativă și te invităm să ne ajuți să o dezvoltăm. Dacă frecventezi un punct de colectare, acordă-i feedback, iar dacă știi un punct de colectare care nu se găsește pe Hartă, poți să îl adaugi chiar tu.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.
Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.
Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:
Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.
Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.