fbpx
skip to Main Content

Oțel

Oțelul este 100% reciclabil. Datorită eficienței sale din punct de vedere energetic este utilizat la producția de conserve. De altfel, ambalajele din oțel sunt cel mai ușor de reciclat. Aceste proprietăți fac din oțel materialul de ambalare ideal pentru toate tipurile de alimente, băuturi, aerosoli și pentru multe produse de uz casnic și industrial.

Principala diferență dintre fontă și oțel este că oțelul este produs din minereu de fier și fier vechi și este numit un aliaj de fier, cu carbon controlat, iar fierul este un element metalic care apare în mod normal în natură. Aliajul cu până la 2% carbon este oțel, iar aliajul cu carbon între 2-4% este fonta.

Cum se colectează?

Există trei surse principale de deșeuri de oțel care sunt vândute depozitelor de fier vechi:

  • Deșeurile care apar în interiorul fabricilor: tăieturi și resturi de oțel respins. De obicei, acesta nu trebuie să fie colectat sau cumpărat, deoarece se redirecționează direct înapoi în cuptor.
  • Deșeurile prompte: rezultatul fabricării produselor în domenii precum autovehicule și electrocasnice. Excesul de oțel din aceste depozite și fabrici este scos la licitație și vândut cumpărătorilor de fier vechi, de obicei cu un cost suplimentar.
  • Deșeurile învechite acoperă restul deșeurilor de oțel, care provin din domenii precum aparatele electrocasnice individuale, mașinile vechi care sunt trimise la un depozit de vechituri, birouri și deșeurile menajere.

După ce sunt colectate și duse la depozitele desemnate sau la centrele de răscumpărare, deșeurile de oțel sunt apoi sortate și trimise în fabrici.

Cum se reciclează?

Oțelul poate fi reciclat din nou și din nou fără a-și pierde proprietățile. Un fapt interesant este că reciclarea a 1 tonă de oțel ajută la economisirea a 1,8 barili de petrol, 642 kWh de energie și 2,3 metri cubi de depozit.

Procesul de reciclare este asemănător majorității metalelor. Există mai mulți pași:

  • Sortare – Magneții pot fi folosiți pentru a atrage oțelul departe de alte materiale într-o unitate de reciclare;
  • Tocare – Tocatoarele sunt proiectate cu tamburi magnetici rotativi care extrag fierul și oțelul din alte metale și materiale;
  • Separarea mediilor – prin utilizarea curenților electrici, a fluxurilor de aer de înaltă presiune și a sistemelor de plutire lichidă, se poate obține o separare suplimentară a oțelului de alte materiale;
  • Forfecare – Mașinile hidraulice sunt folosite pentru tăierea oțelului gros și greu recuperat de la căi ferate și nave prin exercitarea unei presiuni enorme asupra articolelor;
  • Oțelul este apoi topit și remodelat înainte de a fi folosit în producția unei varietăți de mărfuri, de la biciclete și cutii noi până la agrafe.

Știați că?

  • Oțelul are un raport mare rezistență/greutate, ceea ce îl face o alegere ideală pentru utilizarea în construcția de clădiri înalte, poduri cu deschidere lungă, structuri situate pe teren moale și structuri situate în zone foarte seismice.
  • Pentru fiecare kilogram de oțel reciclat la sfârșitul duratei de viață a obiectelor, se poate realiza o economie de 1,5 kg de emisii de CO2, 13,4 MJ de energie primară și 1,4 kg de minereu de fier.
  • Materiile prime pentru obținerea oțelului sunt fierul, calcarul și cărbunele, iar înlocuirea minereului de fier cu fier vechi poate economisi până la 76% din energia utilizată în mod normal.

Video:

How Do They Recycle Steel?

 

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România. Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit și Birou Eco.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top