skip to Main Content
Reciclarea Ar Trebui Să Fie Rezoluția De Anul Nou

De ce reciclarea ar trebui să fie rezoluția ta de Anul Nou

Știai că în general, după Crăciun şi Revelion, cantitatea de deşeuri strânsă de firmele de salubritate de la populaţie creşte cu peste 40% faţă de o perioadă normal? În Bucureşti, după sărbătorile din anul 2018, au fost adunate cu 10% mai multe resturi faţă de anul precedent. Oamenii au aruncat de la mâncare până la obiecte din casă, geamantane sau jucării. Te-ai gândit ca rezoluția ta de Anul Nou ar trebui să fie reciclarea?

În acest context, cum ar fi ca rezoluția ta de Anul Nou să fie să consumi mai puțin, să refolosești ceea ce ai și să reciclezi ceea ce nu poți reutiliza?

Să te concentrezi pe ceea ce este cu adevărat important pentru tine și să reduci impactul asupra mediului?

Să te gândești că reciclarea ne ajută generațiile viitoare, te ajută să salvezi bani și îți oferă sentimentul satisfacției?

Dacă te gândești că este greu sau nu știi cum să începi, poți încerca schimbări mici, care vor face diferența. Și pentru că tocmai s-a încheiat Crăciunul, îți sugerăm câteva modalități prin care poți recicla ceea ce ți-a rămas după sărbători sau cu care nu știi ce să faci.

Reciclează uleiul alimentar

După această perioadă cu siguranță ți-a rămas mult ulei folosit cu care poate nu știi ce să faci. Aruncarea la chiuvetă sau la coșul de gunoi a uleiului alimentar uzat are efecte extrem de negative atât asupra sănătății tale, cât și pentru mediul înconjurător. În acest moment, în România există câțiva actori care preiau uleiul uzat de la populație, și anume: MOL România, Ikea, Carrefour, Auchan. Găsește, adaugă, modifică cel mai apropiat punct de colectare a uleiului aici.

Donează sau reciclează electronicele

De Crăciun poate ai primit cadouri ceva mai consistente, constând în produse electronice (telefoane, computere, laptopuri, etc) și acum nu știi ce să faci cu cele vechi. Daca sunt încă funcționale, te poți gândi să le vinzi pentru piese sau chiar să le donezi unor persoane care au nevoie de ele: pe grupul de Facebook Free Cycle, de exemplu, sau către DM Rapid Service, care repară gratuit laptopuri si PC-uri și le dă apoi spre folosință copiilor nevoiași).

Dacă nu mai pot fi deloc reutilizate, le poți recicla.

Transformă sau reciclează bradul de Crăciun

Nu este niciodată prea târziu să cauți alternative pentru bradul natural.

Între timp, dacă ai un brad care s-a uscat și pe care te gândești să îl arunci, poți încerca să îl folosești în grădină. Acele de brad scuturate în grădina ta se descompun treptat şi cresc aciditatea solului, oferind în acelaşi timp nutrienţi pentru plantele pe care le vei sădi apoi. Iar tulpina, curăţată de crengi, poate fi folosită pe post de arac, pentru a susţine plantele căţărătoare. De asemenea, bradul poate fi tocat integral, iar resturile împrăştiate în grădină, pe post de îngrăşământ natural.

Sau îl poți returna. Multe magazine de bricolaj care vând brazi de Crăciun au oferta de „returnare” a brazilor. Acest lucru înseamnă că poţi duce bradul uscat înapoi în luna ianuarie pentru a fi reciclat şi vei primi în schimb un bon valoric. Verifică dacă magazinul din care ai cumpărat bradul are o astfel de ofertă şi asigură-te că ai păstrat bonul fiscal când l-ai cumpărat.

De asemena, dacă eşti pasionat de bricolaj, tulpina bradului tău poate fi tranformată cu uşurinţă în elemente decorative. De exemplu, taie tulpina în felii subţiri pe care să le vopseşti cu un lac transparent pentru lemn.

Reutilizează si reciclează hârtia de ambalat

Există numeroase alternative de a ambala cadourile de Crăciun pentru cei dragi.

Dacă ai primit cadouri ambalate în hârtie de împachetat, te poți gândi să păstrezi și refolosești bucățile intacte, împreună cu fundițele sau panglicile.

Altfel, se poate recicla, înlăturând bucățile de scotch și/sau capsele.

Donează și reciclează haine

Perioada sărbătorilor poate fi un bun prilej pentru a face curățenie, inclusiv în dulapul de haine. Dacă ai găsit haine în stare bună pe care nu mai dorești să le porți și cu care nu știi ce să faci, le poți dona persoanelor apropiate, asociațiilor caritabile sau le poți duce la containerele special amenajate în acest scop.

Acestea sunt câteva gesturi mici, la îndemâna ta, dar care pun bazele unor obiceiuri sustenabile care contribuie la o lume mai bună.

Îți dorim să ai un An Nou plin de sens și de acțiuni conștiente și sustenabile!

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2
Surse:

Photo by Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash

https://kingcounty.gov/depts/dnrp/solid-waste/programs/ecoconsumer/green-holidays/recycle-the-holidays.aspx

https://www.green-report.ro/unde-poti-preda-uleiul-folosit/

https://hartareciclarii.ro/cum-reciclez/de-ce-si-cum-sa-reciclezi-uleiul-alimentar-uzat/

https://www.timpul.md/articol/%28util%29-cum-sa-ti-strangi-bradul-de-craciun-si-ce-sa-faci-cu-el-dupa-sarbatori-85774.html

https://www.green-report.ro/containere-pentru-haine/?fbclid=IwAR1Z5XecLPdvDzcQxkcnpCDEx6-lEVip2Sqdlsw5Fox7nAwpNNLmz7P_VyI


Harta Reciclării este un program ViitorPlus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, POD cu POD luminezi o casă. ViitorPlus – pentru oameni și natură.

Back To Top