fbpx
skip to Main Content

De ce reciclarea ar trebui să fie rezoluția ta de Anul Nou

Știai că în general, după Crăciun şi Revelion, cantitatea de deşeuri strânsă de firmele de salubritate de la populaţie creşte cu peste 40% faţă de restul anului? Oamenii aruncă de la resturi de mâncare până la obiecte de uz casnic sau jucării.

În acest context, te-ai gândit ca rezoluția ta de Anul Nou să fie să consumi mai puțin, să refolosești ceea ce ai și să reciclezi ceea ce nu poți reutiliza?

Să te concentrezi pe ceea ce este cu adevărat important pentru tine și să reduci impactul asupra mediului?

Să te gândești că reciclarea ajută generațiile viitoare, te ajută să economisești bani și îți oferă  satisfacția reintroducerii în circuitul economic a unor materiale valoroase?

Dacă te gândești că este greu sau nu știi cum să începi, poți încerca schimbări mici, care vor face diferența.

Reciclează uleiul alimentar

După această perioadă cu siguranță ți-a rămas mult ulei folosit cu care poate nu știi ce să faci. Aruncarea la chiuvetă sau la canalizare a uleiului alimentar uzat are efecte negative atât asupra sănătății tale, cât și a mediului înconjurător.

În acest moment, în România există firme de colectare, supermarketuri sau stații de carburanți care preiau uleiul uzat de la populație: Mol, OMV, Carrefour, Auchan. Găsește, adaugă, modifică cel mai apropiat punct de colectare a uleiului aici.

Donează sau reciclează electronicele

De Crăciun poate ai primit cadouri ceva mai consistente, constând în produse electronice (telefoane, computere, laptopuri etc) și acum nu știi ce să faci cu cele vechi.

Daca sunt încă funcționale, te poți gândi să le vinzi sau chiar să le donezi unor persoane care au nevoie de ele. Le poți dona la Ateliere Fără Frontiere sau la centrul asociației O mână de ajutor.  Tototdată, DM Rapid Service repară gratuit laptopuri si PC-uri, pe care le dă copiilor din medii defavorizate prin programul „Un laptop vechi poate da o șansă la educație”.

Dacă nu mai pot fi deloc reutilizate, le poți recicla.

Transformă sau reciclează bradul de Crăciun

Nu este niciodată prea târziu să cauți alternative pentru bradul natural.

Între timp, dacă ai un brad care s-a uscat și pe care te gândești să îl arunci, poți încerca să îl returnezi. Multe magazine de bricolaj care vând brazi de Crăciun au oferta de „returnare” a brazilor. Acest lucru înseamnă că poţi duce bradul uscat înapoi în luna ianuarie pentru a fi reciclat şi vei primi în schimb un bon valoric. Verifică dacă magazinul din care ai cumpărat bradul are o astfel de ofertă şi asigură-te că ai păstrat bonul fiscal când l-ai cumpărat.

De asemenea, dacă eşti pasionat de bricolaj, tulpina bradului tău poate fi tranformată cu uşurinţă în elemente decorative. De exemplu, taie tulpina în felii subţiri pe care să le vopseşti cu un lac transparent pentru lemn.

Reutilizează si reciclează hârtia de ambalat

Există numeroase alternative de a ambala cadourile de Crăciun pentru cei dragi.

Dacă ai primit cadouri ambalate în hârtie de împachetat, te poți gândi să păstrezi și refolosești bucățile intacte, împreună cu fundițele sau panglicile.

În cazul în care nu este plastifiată, hârtia de ambalat se poate recicla, după înlăturarea bucăților de scotch și a capselor.

Donează și reciclează haine

Perioada sărbătorilor poate fi un bun prilej pentru a face curățenie, inclusiv în dulapul de haine. Dacă ai găsit haine în stare bună pe care nu mai dorești să le porți și cu care nu știi ce să faci, le poți dona persoanelor apropiate, asociațiilor caritabile sau le poți duce la containerele special amenajate în acest scop. Poți dona prin la programele și asociatiile O mână de ajutor, Samu Social, în magazinele de caritate La Taica Lazăr și Social Xchange sau în magazinele Zara.

Mai multe informații despre punctele unde poți găsi aici.

Acestea sunt câteva gesturi mici, la îndemâna ta, dar care pun bazele unor obiceiuri sustenabile care contribuie la o lume mai bună.

Îți dorim să ai un An Nou plin de sens și de acțiuni conștiente și sustenabile!

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Bine Primit, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

Surse:

Photo by Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash

https://kingcounty.gov/depts/dnrp/solid-waste/programs/ecoconsumer/green-holidays/recycle-the-holidays.aspx

https://www.green-report.ro/unde-poti-preda-uleiul-folosit/

https://hartareciclarii.ro/cum-reciclez/de-ce-si-cum-sa-reciclezi-uleiul-alimentar-uzat/

https://www.timpul.md/articol/%28util%29-cum-sa-ti-strangi-bradul-de-craciun-si-ce-sa-faci-cu-el-dupa-sarbatori-85774.html

https://www.green-report.ro/containere-pentru-haine/?fbclid=IwAR1Z5XecLPdvDzcQxkcnpCDEx6-lEVip2Sqdlsw5Fox7nAwpNNLmz7P_VyI

       

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2

Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, dezvoltat în parteneriat cu platforma de sustenabilitate După Noi a Sistemului Coca-Cola în România.

Viitor Plus este o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Birou Eco, Eco Provocarea, Harta Reciclării, Recicleta și Regenesis.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2024 Viitor Plus.

Back To Top