fbpx
skip to Main Content

Puterea exemplului pentru un stil de viață sustenabil

V-am prezentat, luna trecută, o mulțime de sfaturi despre cum să vă adaptați stilul de viață, activitățile de zi cu zi și petrecerea timpului liber în așa fel încât să vă diminuați cât mai mult impactul asupra mediului.

Un stil de viață responsabil și sustenabil nu este deloc ușor de atins. Mai ales atunci când ne-am obișnuit cu confortul oferit de produsele și serviciile societății de consum . Doar o listă de sfaturi cu greu poate determina pe cineva să renunțe la soluțiile practice , dar  nesustenabile, pe care le folosim.

Mai convingătoare decât sfaturile este însă puterea exemplului celor pe care îi avem alături de noi. Acesta este motivul pentru care am ales să vă povestim despre pașii întreprinși de trei dintre colegele noastre de la Asociația ViitorPlus în vederea adoptării unui stil de viață cât mai prietenos cu mediul.

Gabriela Iordan – Recicleta

Gabriela Iordan, Recicleta
Gabriela Iordan, Recicleta

Gabriela Iordan este una dintre acele persoane care te va uimi câte lucruri poate face pentru a proteja mediul. Este un model de urmat pentru cei care își propun să adopte un stil de viață Zero Waste, care presupune generarea a cât mai puține deșeuri care nu pot fi reciclate sau compostate.

Gabriela a intrat în ViitorPlus, ca voluntar, în 2009 și a fost ulterior promovată ca Project Manager al programului Recicleta. A renunțat la acest rol, continuând să lucreze cu jumătate de normă pentru proiect, pentru a avea timp să ducă o viață care să respecte cât mai multe dintre principiile unui stil de viață zero waste.

Merg pe principiul «less is more» pentru că atunci când ai mai puține lucruri în jurul tău, cu atât ai mai puține griji și te agiți mai puțin pentru a le întreține.

Gabriela este vegană. Gătește mult acasă și își face cumpărăturile cu mare atenție, din locuri unde ambalajele reutilizabile sunt acceptate. Unul dintre locurile pe care le frecventează foarte des este magazinul Zero Waste de la Piața Buzești. Gabriela este și unul dintre membrii cotizanți care susțin acest business, prin rețeaua Patreon.  Este abonată și la o fermă socială din județul Buzău care practică agricultura ecologică bazată pe permacultură. De la aceasta, primește săptămânal un coș cu legume, care include uneori fructe și nuci.

În timpul săptămânii circulă cât de mult poate cu bicicleta, iar mașina o folosește doar pentru deplasările din afara orașului pe care le optimizează astfel încât acestea să fie cât mai rare. Haine încearcă să cumpere cât mai rar, apelând mai degrabă la rude și cunoscuți.

Alina Gurău – Biroul Eco

Alina Gurau, Biroul Eco
Alina Gurau, Biroul Eco

Alina este trainer în cadrul Biroului Eco, ocupându-se și de alte programe educaționale. A intrat în ViitorPlus în toamna anului trecut după ce s-a întors din Franța. A locuit acolo timp de patru ani, inclusiv într-un bloc organizat ca spațiu de coabitare. Toți colocatarii reprezentau practic o comunitate care își administra cât mai multe dintre sarcinile comune.  Avea, totodată, la dispoziție și un generos spațiu comun. De la vecinii ei, Alina a înțeles ce înseamnă  economia circulară și reducerea risipei.

Dacă noi vorbim despre economia circulară mai mult la modul teoretic, în Franța se aplică în viața de zi cu zi. Când ne-am mutat în blocul cu acea comunitate responsabilă din Lyon, apartamentul pe care l-am închiriat era gol. Am primit însă foarte multe lucruri de la vecini, inclusiv obiecte de mobilier.  Am reușit să găsim și o canapea în numai două zile de căutări cu ajutorul grupurilor online de economie circulară

Înainte de a pleca în Occident Alina nu conștientiza lucrurile pe care le arunca. În Franța a fost nevoită să recicleze, să pună deșeurile vegetale la compost, iar acum colectarea separată a devenit un lucru natural.

Un obicei pe care nu îl avea înainte, Alina se uită în frigider înainte de a merge la cumpărături. Acum, utilizează aplicații unde introduce ingrediente pentru a primi sugestii despre cum se pot găti. În felul acesta, reușește să arunce mult mai puține alimente.

La capitolul produse de îngrijire personală, Alina a început să se documenteze despre cum poate înlocui produsele gata ambalate sau cele care nu pot fi reciclate cu alternative refolosibile sau chiar fabricate de către ea. Astfel, Alina își produce singură balsamul de rufe din oțet și uleiuri esențiale, detergentul sau demachiantul.

Andreea Croitoru – Adoptă un Copac

Andreea Croitoru a lucrat timp de patru ani la proiectul Adoptă un Copac, dar a colaborat cu colegii din toate proiectele aflate sub umbrela ViitorPlus.  Când a ajuns la ViitorPlus, Andreea nu conștientiza impactul asupra mediului pe care îl aveau deciziile sale. Odată cu implicare în proiectele asociației, a învățat o mulțime de lucruri de la colegi. Treptat, a adoptat aceste obiceiuri în viața de zi cu zi.

Unul dintre acestea a fost alegerea de mijloace de transport  prietenoase cu mediul în oraș. Pentru distanțele scurte, a început să folosească bicicleta. Pentru cele mai lungi, transportul public, lăsând doar pentru situațiile urgente taxiul și aplicațiile de ride sharing tip Uber.

În același timp, Andreea are un kit „eco” pe care îl ia tot timpul de fiecare dată când iese din casă. Acesta include o sticlă de apă din inox, o cană reutilizabilă de cafea, precum și tacâmuri reutilizabile și pahare pliabile pentru excursiile mai lungi.

Andreea Coritoru, Adopta un Copac
Andreea Coritoru, Adopta un Copac

La cumpărături a trecut de la sacoșele de unică folosință la cele de rafie, reutilizabile. Astfel, de fiecare dată când iese din casă, le ia în geantă sau în rucsac. Pentru legume și fructe, are săculețe textile.

Din hypermarket, încearcă să cumpere cât mai puține produse ambalate în plastic. Atunci când are posibilitatea, optează pentru conserve de metal sau borcane și sticle de sticlă. În același timp, încearcă să cumpere cât de des poate din magazinele tip zero waste.

De vreo trei ani mă antrenez să îmi formez aceste obiceiurile, care mi-au intrat cumva în reflex. Am reușit să îl fac și pe fratele meu să preia din aceste obiceiuri fără să îi impun eu acest lucru. Acum, când merge la cumpărături, ia și el sacoșe din pânză sau rafie, ia săculețe pentru legume și fructe. Și acest lucru fără să îl bat eu la cap. Am fost foarte fericită când am văzut că – prin puterea exemplului – l-am făcut și pe el să își formeze acest obicei.

Pentru a reduce consumul articolelor de plastic Andreea utilizează periuță electrică sau de bambus, pastă de dinți la borcan, absorbante reutilizabile și bureți de lufa. De asemenea a înlocuit gelul de duș cu săpunurile solide împachetate în hârtie sau vrac.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006 și are experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top