skip to Main Content
Iulie Fără Plastic

Iulie Fără Plastic

Plastic Free July, pe numele ei original, este o inițiativă care a luat naștere undeva în vestul Australiei în urmă cu 9 ani. O mică echipă de activiști pentru mediu, în frunte cu inițiatoarea Rebecca Prince-Ruiz, și-au propus în anul 2011 ca în luna iulie să nu consume niciun fel de obiect de unică folosință din plastic, pentru a atrage atenția asupra pericolului reprezentant de acest material pentru natură.

Astăzi, Iulie Fără Plastic s-a transformat într-o mișcare globală și într-o provocare pentru milioane de oameni care încearcă să facă alegeri mai sustenabile în viața de zi cu zi. Ne-am alăturat și noi acestei campanii și vă provocăm să o faceți și voi!

Pe tot parcursul lunii vom veni cu sfaturi utile pentru a reduce consumul de plastic, mai ales din cel de unică folosință și în special din cel nereciclabil. Vă vom prezenta alternative și vom încerca să vă răspundem la întrebări și să venim cu soluții. Știm că nu este ușor să spui NU plasticului, mai ales atunci când acesta ne asaltează din toate direcțiile, dar cu puțină planificare, răbdare și motivație vom reuși!

O resursă utilă este ierarhia deșeurilor: Redu! Refolosește! Reciclează! (Și Repară, Refuză, Recuperează!)

Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când suntem puși în fața unui obiect de unică folosință este să ne întrebăm dacă avem cum să reducem cantitatea pe care o cumpărăm sau o utilizăm. De exemplu, știm cu toții caserolele de plastic cu roșii, pe care le găsim în fiecare supermarket. Cum ar fi ca data viitoare când vrem roșii, să le cumpărăm vrac, să le transportăm în săculeți reutilizabili, ca să reducem cantitatea de plastic folosit în ambalarea lor?

Apoi, putem încerca să înlocuim obiectele de unică folosință cu unele refolosibile. Cum ar fi să ne luăm mereu la noi o sacoșă de pânză, pentru a evita să mai cumpărăm sacoșe de plastic? Sau să avem săculețe pentru legume și fructe și sticle reutilizabile pe care le putem folosi de mult mai multe ori?

Este important să nu uităm nici să reciclăm. Suntem conștienți că infrastructura nu este mereu prietenoasă, că nu toată lumea știe unde sunt punctele de colectare sau care sunt regulile de colectare corectă, dar toate aceste informații se găsesc pe Harta Reciclării!

Luna aceasta, cum ar fi să refuzăm paiele de plastic și paharele de unică folosință, să ne reparăm lucrurile stricate sau măcar să recuperăm părțile și componentele care mai pot fi folosite?

Noi credem că ar fi mult mai bine, așa că în Iulie Fără Plastic v-am pregătit multe surprize care să vă motiveze și să vă sară în ajutor: Vom avea 4 giveaway-uri de produse pentru o viață eco, vă vom provoca la #IulieFaraPlasticChallenge și multe altele!

Urmăriți-ne pe pagina noastră de Instagram și pe profilul nostru de Facebook! Împreună facem #IulieFaraPlastic!

Surse:

https://www.plasticfreejuly.org/  

Photo by Daniel Romero on Unsplash

Back To Top