fbpx
skip to Main Content
Colectare Selectiva - Harta Reciclarii (Medium)

Colectarea separată – drepturi și obligații

Primim foarte des mesaje de la oamenii nemulțumiți cu modul în care se face colectarea separată în vederea reciclării la ei în localitate. În prezentul articol vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect. Dacă v-ați întrebat vreodată cine are răspunderea legală pentru organizarea colectării separate, de ce nu sunt mai multe firme private care se ocupă de așa ceva și ce putem face când materialele reciclabile sunt amestecate cu deșeuri menajere, aici veți găsi răspunsul. În acest articol veți putea găsi mai multe informații despre colectarea separată, dar și despre ce drepturi și obligații avem ca cetățeni.

Cine are obligația să asigure infrastructură pentru colectarea separată într-un oraș sau într-o comună?

Autoritățile locale, adică Primăria și Consiliul Local, au obligația de a organiza serviciul de salubrizare într-un oraș sau o comună. În cazul municipiului București, lucrurile se întâmplă la nivel de sector, motiv pentru care vedem și soluții diferite în interiorul aceluiași oraș. „Gestionarea serviciului de salubrizare poate fi delegată către un operator de salubritate, caz în care acesta va prelua și obligația de organizare a infrastructurii de colectare separată a deșeurilor”, ne explică Andreea Leonte, cercetător și consultant juridic în domeniul legislației de mediu. Alternativa este ca Primăria și Consiliul Local să creeze un departament propriu pentru a gestiona salubrizarea, cum se și întâmplă în câteva locuri (de exemplu, în Sectorul 3 din București).

Pe câte fracții trebuie să se facă colectarea separată?

Deși autoritățile locale au libertatea de a se organiza după cum consideră potrivit, există totuși un cadru legal care trebuie respectat. „Conform legii, trebuie să se asigure colectarea separată pentru minim 4 fracții de deșeuri reciclabile: hârtie, metal, plastic și sticlă (art. 17, alin. 1) plus biodeșeuri (art. 31, legea 211/2011)”, adaugă Andreea Leonte.

Totuși, în multe locuri în care se colectează separat, se strâng numai 2 fracții, în loc de cele 5 obligatorii. Mulți operatori de salubritate preferă să amplaseze pubele numai pentru deșeuri menajere și materiale reciclabile în amestec. Motivația lor este că se va face o separare ulterioară a materialelor reciclabile pe banda de sortare. Această portiță găsită de salubriști și tolerată de autoritățile locale nu este în mod explicit ilegală, dar este nerecomandată de către majoritatea specialiștilor în reciclare.

Materialele reciclabile amestecate se pot contamina reciproc (de exemplu, hârtia se murdărește de resturile lichide din sticle și doze), scăzând calitatea produsului finit. În plus, populația își pierde motivația de a sorta corect, având impresia că „oricum se ia totul împreună”. Totuși, o colectare pe două fracții este mai ecologică decât amestecarea deșeurilor, dacă se respectă regulile de colectare (mai ales golirea și clătirea ambalajelor, pentru a scădea riscul de contaminare).

Unde sesizăm neregulile privind colectarea separată?

Dacă în orașul în care locuiți nu sunt amplasate pubele de colectare separată, dacă observați că operatorul de salubritate nu respectă termenii contractuali (nu ridică materialele reciclabile la timp sau le amestecă cu gunoiul menajer) aveți dreptul să vă adresați organelor competente.

Cetățenii interesați pot solicita de la Autoritățile Publice Locale sau de la Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice informații cu privire la situația deșeurilor colectate, întrucât sunt informații de interes public.

De asemenea, neregulile pot fi raportate și către Garda de Mediu care poate efectua vizite de control și poate impune sancțiuni. În cazul unui eventual conflict între utilizatori (cetățeni) și salubrist, sarcina medierii revine consiliilor locale sau județene, după caz, la cererea oricăreia dintre părți”, ne explică Andreea Leonte. Vă încurajăm să vă folosiți acest drept și să reclamați neregulile pe care le observați, căci numai cu implicarea fiecăruia dintre noi vom reuși să trăim într-o țară mai curată și mai prietenoasă cu mediul înconjurător!

Ca persoană fizică, pot angaja o firmă privată să îmi colecteze materialele reciclabile?

Pe scurt: teoretic da, practic e mai complicat.

Până de curând, exista un monopol al companiilor de salubritate publice sau contractate de către autoritățile locale. Doar acestea puteau vinde către OIREP-uri materialele reciclabile obținute de la populație. În urma unei schimbări legislative recente (ordinul 1555 din august 2020), OIREP-urile pot cumpăra materiale reciclabile și de la colectorii autorizați.

Teoretic, această schimbare îi poate încuraja colectori să reînceapă deservirea directă a populației, oferind o alternativă celor care nu își doresc să apeleze la serviciile publice de colectare separată. Totuși, asta nu înseamnă că vor apărea nenumărați colectori peste noapte, căci costurile unei astfel de operațiuni rămân mari în comparație cu prețurile materialelor reciclabile, obligând practic firmele de colectare să impună taxe.

Pentru utilizatorul final, asta ar însemna de cele mai multe ori plătirea a două taxe de salubritate, căci locatarii unui bloc nu pot alege să nu plătească taxa către operatorul public de salubritate. Pentru persoanele fizice rămâne însă și opțiunea predării de reciclabile către centrele de colectare.

Expertul în legislație de mediu Andreea Leonte ne atrage atenția că „orice altă persoană care preia deșeurile din containerele amplasate în punctele de colectare comite infracțiunea de furt (Legea 101/2006 art. 2 alin. 11).”

Persoanele juridice pot angaja o firmă privată pentru colectarea materialelor reciclabile?

Din fericire, da. Andreea Leonte ne explică: „Firmele au obligația să semneze un contract cu un operator de salubritate. Spre deosebire de cetățeni, firmele au posibilitatea de a alege cu ce firmă încheie contractul.

De exemplu, firmele din sectoarele 1, 2 și 3 ale Capitalei pot apela cu încredere la colegii noștri de la RECICLETA. Aceștia oferă servicii de colectare a materialelor reciclabile pentru fracțiile hârtie și carton, PET și folie de bax, precum și doze de aluminiu. Oferta lor completă se găsește aici.

Ce reținem?

Cu toate că organizarea colectării separate ține de autoritățile locale și de operatorii de salubritate contractați de acestea, buna ei desfășurare depinde de participarea fiecăruia dintre noi. Respectați regulile de colectare afișate de salubriști, sesizați organele competente atunci când observați nereguli și încercați să vă ajutați vecinii mai puțin informați să colecteze corect (acest subiect poate fi abordat la ședințele de bloc). Încercați să reduceți cantitatea de deșeuri generate, să alegeți produse reutilizabile atunci când este posibil, iar pentru deșeurile care nu intră în fracțiile colectate de către operatorul de salubritate, puteți oricând să căutați alte puncte pe  Harta Reciclării: https://localizare.hartareciclarii.ro/.

Dacă întâmpinați dificultăți, scrieți-ne pe hello@hartareciclarii.ro.

Pentru mai multe informații utile despre protejarea mediului, te așteptăm și pe:

Iconita Instagram 2


Harta Reciclării este un program al asociației Viitor Plus, o organizație non-profit înființată în 2006, cu o experiență în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea, Birou Eco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys, Pod cu Pod luminezi o casă.

NEWSLETTER

Introduceți aici adresa de email pentru a vă abona la lista de noutăți Harta Reciclarii

 

Prin abonare vă exprimați acordul de a primi informații despre Harta Reciclării și programele Viitor Plus.

Copyright © 2022 Viitor Plus.

Back To Top